ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jo, du kan visst ta ett glas vin när du ammar

Linnea Carlén · 25 Sep 2015
Uppdaterad 27 Maj 2019
"Det är en överenskommelse mellan mor och barn och ingen bör ha några som helst synpunkter på det", säger amningsbarnmorskan Ros-Marie Sädås om hur länge man bör amma.

"Det är en överenskommelse mellan mor och barn och ingen bör ha några som helst synpunkter på det", säger amningsbarnmorskan Ros-Marie Sädås om hur länge man bör amma. Foto: Jan Miks / Alamy


Det finns många "sanningar" därute, och området amning är inte skonat från missuppfattningar och felaktigheter. Metro har därför kollat några vanliga påståenden.

klar

Artikellänk är kopierad

Dagens föräldrar tenderar att vara väl pålästa, men hämtar man mycket kunskap på nätet är det inte alltid informationen stämmer. Metro har tagit hjälp av två barnmorskor, Ros-Marie Sädås, amningsbarnmorska på Östra sjukhuset i Göteborg och Gunilla Herlitz, verksamhetschef vid Sundbybergs Barnmorskemottagning, och synat några vanliga påståenden kring amning.

► LÄS MER: Undersökning: Så många tycker att det är okej att amma offentligt

Påstående: ”Alla kan amma, amning går av sig själv”

FALSKTEnligt Ros-Marie Sädås brukar man räkna med att ungefär 90 procent kan amma sina barn fullt. Men i de fall det inte går att amma fullt ut finns det flera alternativ, exempelvis delamning kombinerat med flaskmatning med modersmjölkersättning. Det går också att ta pauser och göra uppehåll i amningen.

– En del tror kanske att antingen ammar man helt eller så ammar man inte alls, men bara man kan amma 30 procent så är det jättevärdefullt för barnet, och för mamman med.

Påstående: ”Du bör ändra din kost när du ammar”

Det stämmer att du behöver lite mer av de flesta näringsämnen under tiden du ammar, men du bör inte ändra kosten radikalt utan gör bäst i att äta det du är van vid och har ätit under graviditeten. Sedan rekommenderar Livsmedelsverket att den som ammar äter mat som innehåller mycket vitamin D, omega 3-fett och folat (folsyra).SANT

– Det är alltid bra att äta regelbundet och allsidigt. Ibland reagerar barnet på vad mamman ätit och då kan det vara idé att utesluta vissa saker, säger Gunilla Herlitz.

Foto: David Gee / Alamy

Påstående: ”Du kan inte dricka ett enda glas vin när du ammar”

Alkohol har inga positiva effekter för amningen, men enligt Livsmedelsverket kan du dricka måttliga mängder, det vill säga 1-2 glas vin eller motsvarande cirka 1-2 gånger i veckan utan att det innebär några medicinska risker för barnet.FALSKT

Ros-Marie Sädås anser dock att man absolut inte ska dricka alkohol när man har ett litet spädbarn eller ens ett halvårsbarn.

– Det är en väldigt liten del som går över i mjölken så det är inte för det utan för att mamma inte kan svara på barnets signaler.

► LÄS MER: Jag ammar min kompis barn – vad är problemet?

Påstående: ”Bröstmjölken blir sämre senare om kvällarna”

Att mjölken skulle bli sämre eller tunnare på kvällen ligger det ingen sanning i.FALSKT

– Den blir inte sämre men kanske lite mindre fet. Barnet ammar oftare och upplevs kanske lite mindre nöjt, säger Gunilla Herlitz.

Påstående: ”Det är osunt att amma barn som kan gå och prata”

Om, hur kort eller lång tid man ska amma är högst individuellt och det är upp till var och en att känna efter och avgöra när det är dags att sluta amma sitt barn. Barnet ska successivt lära sig äta samma mat som vuxna och efter 6 månader behöver det tillägg av sådant som inte finns i bröstmjölken.FALSKT

– Det är en överenskommelse mellan mor och barn och ingen bör ha några som helst synpunkter på det, säger Ros-Marie Sädås.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro