ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

JO kräver kontroll av försäkringskassan

Tonchi Percan · 17 Dec 2010
Uppdaterad 12 Feb 2011
Annica Holmquist med dottern Emelie. – Det låter väldigt bra med en kontrollmyndighet, säger Annica genom sin dotter Emelie. Mellan den 30 juni 2009 och 1 juli 2010 fick JO ta emot 849 anmälningar mot kassan.

Annica Holmquist med dottern Emelie. – Det låter väldigt bra med en kontrollmyndighet, säger Annica genom sin dotter Emelie. Mellan den 30 juni 2009 och 1 juli 2010 fick JO ta emot 849 anmälningar mot kassan. Foto: JERKER IVARSSON/aftonbladet bild


klar

Artikellänk är kopierad

JO kräver en myndighet dit människor som upplever sig felaktigt ­behandlade kan vända sig. MP och S stöder förslaget.

Sedan Alliansen ändrade reglerna i sjukförsäkringen har antalet klagomål ökat lavinartat. Nu föreslår Justitieombudsmannen, JO, en särskild myndighet för människor som känner sig felaktigt behandlade av Försäkringskassan.– Det är häpnadsväckande att människor inte kan klaga på Försäkringskassan. Sverige är ett u-land när det gäller kontroll av myndigheter, säger Chefs-JO Mats Melin.

JO får stöd av MP och S:– Många människor kastas mellan olika försäkringar men kan inte klaga någonstans. Därför tycker vi att det är ett bra förslag, säger Miljöpartiets Gunvor G Erikson.

Fallet med den kroniskt sjuka Annica Holmquist som blev utförsäkrad trots sin sjukdom upprörde många i Sverige. Annica Holmquist begärde omprövning och fick efter en lång kamp äntligen rätt.– Det låter väldigt bra med en kontrollmyndighet. Men framför allt är det lagen som måste ändras. Tidsgränserna är för hårda och dessutom verkar Försäkringskassan strunta i utlåtanden från behandlande läkare, säger Annica Holmquist genom dottern Emelie.

Är inte ensam

Annica Holmquist är inte ensam om sin kritik. Försäkringskassan tillhör de mest anmälda myndigheterna i Sverige. Alliansen inrättade under förra mandatperioden ISF, Inspektionen för socialförsäkringar, för att bekämpa missbruk av utbetalningar, men dit kan inte privata människor kan vända sig för att klaga.

klar

Artikellänk är kopierad

Tonchi Percan
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro