ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

JO kritisk mot polisens inlägg på Facebook

Josefin Svenberg · 21 Nov 2013
Uppdaterad 21 Nov 2013

Foto: Skärmdump/Facebook


Efter att ha granskat ett antal anmälda inlägg av polisen i sociala medier – bland annat från den så kallade Facebookpolisen” – riktar JO kritik mot myndigheten för att inläggen ibland har en raljerande ton.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Skärmdump/Facebook
Foto: Skärmdump/Facebook
Foto: Skärmdump/Facebook

”IBLAND ÄR DET INTE LÄTT! I går hittade vi en ung tjej på cykelvägen vid Österleden i Växjö. Hon hade skurit sig själv med ett rakblad i armvecket. Det fanns mycket blod och hon var inte särskilt samarbetsvillig.”

Så inledde en polisman en statusuppdatering på Växjöpolisens officiella Facebooksida i december 2011. Mannen har blivit känd som ”Facebookpolisen” bland människor i hela landet och uppdateringarna kan få hundratals kommentarer och delningar.

Inlägget ovan är ett av flera Facebookinlägg från poliser i Kronoberg och Stockholm som Justitieombudsmannen, JO, nu har granskat efter en anmälan. Polismyndigheterna får kritik av JO för att flera inlägg ”präglas bitvis av en raljerande ton som är mindre lämplig för den som företräder polisen”.

LÄS ÄVEN: Polisen skryter om biljakt på sin Facebooksida

JO skriver i sitt beslut att inläggen visserligen har ett brottsförebyggande budskap eller informerar om polisens arbete – vilket är syftet med polisens deltagande i sociala medier – men att vissa inlägg har ett innehåll som gör att sakligheten kan ifrågasättas.

I beslutet konstateras att regelverket för polisen i sociala medier är tillräckligt – om det efterföljs.

Metro har förgäves sökt den så kallade ”Facebookpolisen” för en kommentar.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro