ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jo Ygeman, 23 000 personer lämnade Sverige – men det var inte svaret på frågan

Anton Säll · 24 Apr 2017
Uppdaterad 25 Apr 2017

Det var i söndagens Agenda på SVT som inrikesminister Anders Ygeman och Beatrice Ask debatterade gränskontroller och utvisningar. Bullshitkollen granskar Anders Ygemans uttalande om att 23 000 personer återvände från Sverige förra året.

klar

Artikellänk är kopierad

Vad handlar det om?

Allt börjar med ett inslag i Agenda.

Chefen för gränspolisen säger att det är ungefär lika lätt att hitta asylsökande som gått under jorden som att ”hitta en nål i en höstack”.

Strax därefter får inrikesminister Anders Ygeman frågan om huruvida gränspolischefens verklighetsbeskrivning stämmer.

– Det är ett svårt jobb men samtidigt har vi ju fördubblat det antalet som vi har påträffat och som har återvänt i föregående år. Över 23 000 människor återvände förra året. Vi har skärpt lagstiftningen, vidtagit beslut, skärpt budgeten, säger då Anders Ygeman till Agenda.

 Vad menar egentligen Anders Ygeman?

Jo, Anders Ygeman börjar prata om hur många människor som utvisades och avvisades från Sverige totalt under förra året. Han pratar inte alls om antalet personer som polisen hittade under sina inre gränskontroller.

Enligt polisens siffror har polismyndigheten verkställt totalt 7 267 utvisningar – och avvisningar under 2016. I det här räknas bland annat gränskontroller och utvisningar beslutade av domstol och Migrationsverket in. Här är Polismyndighetens statistik.

Han menar alltså inte utvisningar och avvisningar som gjorts med tvång.

Så var fick Anders Ygeman siffran 23 000 ifrån?

Vi frågade honom på Twitter.

Han syftade alltså inte på personer som polisen har hittat?

Nej, precis. Han räknade dessutom in alla som åkte till sitt hemland frivilligt. Det är ungefär 15 000 personer, enligt sida 13 här i  Migrationsverkets årsredovisning.

Okej. Men hur stor del av personerna som gått under jorden hittas av polisen då?

Vid årsskiftet 2016 hade Migrationsverket lämnat över drygt 18 300 ärenden till polisen. Av dessa är  12 606 personer efterlysta. Det är något färre än vid samma tid ett år tidigare.

Jaha. Men har siffran med det som diskuterades att göra?

Programledaren frågade om det är lika svårt för gränspolisen att hitta asylsökande som gått under jord som det är att hitta en nål i en höstack. Anders Ygeman svarade med att droppa en siffra som inkluderade de 15 000 som frivilligt lämnade landet. Så nej, inte helt och hållet.

Men stämmer Ygemans siffra?

Ungefär. Migrationsverket har avrundat antalet asylsökande som frivilligt lämnade landet till 15 000 personer. Siffrorna från polisen säger att 7 2 67 ut- och avvisningar genomfördes. De siffrorna sammanlagt ger totalt 22 267 utvisningar.

Bullshitkollen ger därför Ygemans siffra grönt ljus, men höjer ett varningens finger för luddig användning av inte helt relevant siffra.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Säll
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro