ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Joachim fick prostatacancer som ung: "Våga prata om det"

Åsa Larsson · 3 Nov 2015
Uppdaterad 3 Nov 2015
Vanligast är att man får prostatacancer som äldre, men Joachim Lindqvist drabbades när han var 48 år.

Vanligast är att man får prostatacancer som äldre, men Joachim Lindqvist drabbades när han var 48 år. Foto: Privat


Joachim Lindqvist, 49, fick beskedet att han fått prostatacancer när han var 48 år. "Läkarna, sköterskorna, vänner och bekanta – alla sa att jag är alldeles för ung."

klar

Artikellänk är kopierad

Det var när Joachim Lindqvist i februari sökte vård för en annan anledning som det upptäcktes att han hade tumörer i ryggen, och att det hade sin grund i prostatacancer.

– Det var tungt och tog på psyket, säger Joachim Lindqvist till Metro.

Även behandlingarna var kämpiga.

– Man förlorar orken och man förlorar håret.►LÄS MER: Movember-kampanj vill få män att söka hjälp tidigare Joachim Lindqvist uppmanar alla att vara öppna med sin sjukdom.

– Jag har varit fullständigt öppen med det från dag 1. Det var dels ett sätt för mig att tackla det, att folk runt omkring visste. Om jag en dag drog mig undan och inte ville umgås, så förstod de varför.

Det är viktigt att prata om det och det är viktigt att gå och testa sig.

– Jag uppmanar alla män att ta PSA-prov, säger Joachim.►LÄS MER: Ivar, 71, om sin prostatacancer: "En dödsdom" Det är absolut vanligaste är att män börjar få prostatacancer efter 50 års ålder, men det finns de som får sjukdomen tidigare än så. 

– Många betraktar det som att det börjar hända när man kommer upp pensionsåldern. Men när jag gick på cellgiftsbehandlingar så var det flera som var yngre än mig.

Cancern är obotlig, men under kontroll med hjälp av övervakning och behandlingar.

– De sa att tack vare att du är ung så svarar du mycket mycket bättre på alla former av behandlingar, berättar Joakim.►LÄS MER: Männens tur – nu kommer de blå balarna mot prostatacancer Han har nu börjat arbeta, han har inte ont som han hade förut och livet börjar så småningom att återgå till det normala.

Joachim Lindqvists val att vara öppen med sin sjukdom var självklar för honom.

– Jag har en god vän som drabbades för två år sedan och han var fullständigt öppen med det. Och jag kände verkligen att det här ska man prata om.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro