ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Joakim, 41: Jag var nära att dö av min hiv”

Emmelie Wallroth · 1 Dec 2014
Uppdaterad 1 Dec 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Joakim Berlin, 41, fick beskedet att han var hivpositiv när han ville bli blodgivare.
Joakim Berlin, 41, fick beskedet att han var hivpositiv när han ville bli blodgivare.Foto: Christina Blom

När Joakim Berlin var 18 år fick han av en slump veta att han var hivpositiv. ”Man sa att jag inte skulle berätta för någon, att andra skulle bli rädda för mig”.

I dag uppmärksammas Internationella aidsdagen världen över. Under tre dagar skriver därför Metro om olika personer som lever med hiv i dag.

En av dem är Joakim Berlin, 41 år i Göteborg. När han gick sista året på gymnasiet bestämde sig han och några klasskamrater för att bli blodgivare. Tillsammans gick de i väg till blodcentralen.

Men Joakim fick aldrig lämna något blod.

– Hade man inte upptäckt det då så hade jag nog inte upptäckt det förrän jag blivit sjuk. Såhär i efterhand inser jag ju hur det hade kunnat gå om vi i klassen inte velat bli blodgivare, säger han.

Joakim var 18 år och av en slump fick han veta att han var hivpositiv.

– Man sa att jag inte skulle berätta för någon. Att andra inte kunde hantera det utan skulle bli rädda för mig.

Men Joakim tänkte att om han skulle bli sjuk så ville han ha stöd från sina närstående – så han valde att berätta.

– Det var chockartat. Då var hiv en dödlig sjukdom och jag trodde att jag skulle dö inom en veckas tid.

Tillsammans med sin dåvarande pojkvän gick han och nynnade på ”Final Countdown” med Europe.

– Vi var lite i chocktillstånd, både han och jag. Han blev väldigt ledsen för min skull, men han valde kärleken framför sjukdomen.

Läkarna sa att Joakim skulle leva i tio år. Men han började medicinera direkt och hann aldrig få några symptom – det kom senare. År 2003 började Joakim nämligen få biverkningar av bromsmedicinen.

– Den funkade mot viruset, men jag fick inget bra liv. Trycket från läkaren var att jag skulle fortsätta äta, men jag pluggade och kände att jag ville ta ett uppehåll med medicinen, vilket man trodde att man kunde göra då.

Sagt och gjort – Joakim avbröt medicineringen. Två år hann gå innan han insjuknade. Till slut hamnade han på sjukhus med dubbelsidig lunginflammation och läget var så illa att det var osäkert om han skulle klara sig. Men läkarna satte in antibiotika och hivmedicin med en gång och Joakim överlevde. 

– Då hade hela jag tynat bort och det har gett skador på min kropp som gör att jag inte kan jobba heltid i dag.

Hivdiagnosen fick honom att börja engagera sig i hivfrågan och inom RFSL. I dag arbetar han med att hjälpa andra hivpositiva på organisationen Positiva Gruppen Väst i Göteborg. En gång om dagen tar han en tablett med tre läkemedel i som ger färre biverkningar. Hivnivåerna är så låga att han inte längre smittar. Trots det stöter han ofta på fördomar i vardagen.

– Det kan räcka med att jag säger att jag jobbar med hiv så tystnar ett helt rum. Det kan till och med hända att folk tar ett steg bakåt. Det finns väldigt mycket okunskap.

Han beskriver det som att vissa tycker att man som hivsmittad ”inte längre är en del av samhället”.

– Du blir lite utanför bara för att du är sjuk. Och man känner sig utanför, om man inte får hjälp med att hantera att det inte är ditt fel att du fick hiv.

Joakim vet vem det var som gav honom hiv där under tiden på gymnasiet.

– Jag fick reda på att han hade varit otrogen. Det blev jag förbannad på, men jag är inte förbannad på att han gav mig hiv. Jag klandrar varken honom eller mig själv.

Förra året blev han singel efter ett 19 år långt äktenskap. Nu har han börjat dejta igen.

– Jag har valt att vara öppen med att jag har hiv, det blir lättare för mig om jag berättar det redan från början. Om de då inte fixar det, då är det ”bye bye”. Genom att vara öppen med mina vänner hanterar jag både livet och ”hivet”. Jag är värd att träffa någon som tycker om mig som jag är, säger Joakim.

Är du orolig eller känner du att du vill testa dig för hiv? Här hittar du din närmsta mottagning.

Varje dag rapporteras ett nytt fall av hiv – bara i Sverige

Förra året rapporterades i snitt mer än ett nytt fall av hiv varje dag. Men risken att faktiskt smittas i Sverige är liten.

I dag lever drygt 6 000 personer i Sverige med en känd hivdiagnos och har kontakt med sjukvården. I fjol rapporterades 461 nya fall av hiv i den svenska sjukvården – en siffra som den senaste tiden varken sjunkit eller stigit. 

– De senaste fem åren har vi haft en väldigt stabil epidemi. Och det känns bra, eftersom siffran ökar i andra länder, säger Maria Axelsson på Folkhälsomyndigheten.

Trots det menar hon att siffran alltid skulle kunna vara bättre.

– På det stora hela känner vi att vi inte har lyckats få ner epidemin till bättre siffror, men å andra sidan har vi en ökad folkmängd och stabila siffror. Vi skulle förstås vilja ha en ännu högre prevention, men vi känner inte att vi har misslyckats på något sätt.

Av de 461 nya fallen av hiv som rapporterades i fjol smittades 353 personer i ett annat land än Sverige.

– Risken att smittas i Sverige är liten. Däremot kan man inte säga vad den siffran beror på och vilka människor den gäller eftersom vi inte har något register över ursprung eller vart folk åker utomlands, säger Maria Axelsson. 

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro