ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Joakim fängslades i Syrien: "De trodde jag var spion"

Ida Gustafsson/Anna Åslund · 3 Maj 2016
Uppdaterad 3 Maj 2016

I dag är det pressfrihetens dag och då hyllas personer i världen som arbetar för en fri press. Joakim Medin fick betala ett högt pris för sitt yrkesutövande när han som frilansjournalist blev fängslad i Syrien förra året. "Jag visste att det försvunnit journalister som aldrig återträffats", säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex som årligen utvärderar mediesituationen i olika länder.
Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex som årligen utvärderar mediesituationen i olika länder.Foto: Reportrar utan gränser

Pressfrihetens dag, som infaller den 3 maj varje år, finns till för att utvärdera pressfriheten i olika länder, uppmärksamma de som arbetar för en fri press och för att hedra journalister som i sitt yrkesutövande mördas, kidnappas eller utsätts för våld. 

Frilansjournalisten Joakim Medin, 31 år från Göteborg, befann sig i al-Qamishlii i nordöstra  Syrien förra året när han blev gripen och fängslad av landets säkerhetspolis. Joakim befann sig på en gata där det uppstod en konflikt vid en vägkontroll. Han fastnade i den och blev slutligen bortförd. 

– De misstänkte att jag var agent och hemlig spion för Israel. De flög mig till Damaskus och satte mig någonstans i ett hemligt fängelse där, säger Joakim Medin. 

►LÄS MER: Kriget i Syrien – på 105 sekunder

Under sju dagar blev han lämnad i en isoleringscell utan att veta något om sin framtid. Efter att ha jobbat i Syrien vid olika tillfällen kände han till andra historier om journalister som blivit fängslade och aldrig kommit hem igen. 

– Jag visste att det försvunnit journalister som aldrig återträffats. Det går snack om att de lämnar journalister till jihadister och jag fruktade att det skulle hända mig också. 

Som fängslad fick Joakim komma ut ur sin cell när han skulle bli förhörd, vilket han blev både dag och natt. Efter en veckas tid blev han frigiven genom att bli utbytt mot två andra fångar. 

►LÄS MER: Daniel var fånge hos IS i ett år: "Blev en del av livet i krigszonen"

Joakim menar att Syrien är ett av de farligaste länderna att vistas i för både utländska och inhemska journalister och risken för att bli gripen av olika aktörer är hög. 

– Journalisten blir en del av konflikten, man ses inte som en neutral observatör. Är man journalist blir man fängslad eller jagad för att användas som en fånge i maktspelet.

Sedan hösten 2015 har Joakim Medin varit hemma i Sverige och skrivit sin bok ”Kobane”. I dag är det svårt att komma in i Syrien och journalister behöver pressvisum om de inte ska smugglas in illegalt över gränsen. Joakim skulle vilja åka tillbaka till men på grund av den höga risken för honom att bli kidnappad avstår han. 

– Jag tycker att det är viktigt att vi förr eller senare gör en poäng av vilka konsekvenserna blir av att Syrien är så svårt att jobba i.

Joakim Medin
Joakim MedinFoto: TT

"Pressfrihetens situation har förvärrats"

Pressfriheten i världen är något som ständigt förändras och Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex granskar situationen i olika länder. Den visar nu att attackerna mot journalister ökade förra året.

Jonathan Lundqvist.
Jonathan Lundqvist.Foto: Anders G Warne
klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson/Anna Åslund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro