ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Joar Forssell: Kameror hjälper inte mot terrorister

Metro · 24 Feb 2015
Uppdaterad 24 Feb 2015

Foto: TT


klar

Artikellänk är kopierad

REPLIK: övervakningspolitikallianspolitikerAbrahamssonkamerahetsklaveretintegritetskränkandeModerat hotar det fria ordet och splittrar oss . Maria (19/2) klampar med sin rakt i . Övervakning är , fungerar dåligt och kan i värsta fall skada det fria ordet.

Varje dag filmas och fotas människor mot sin vilja. Ibland handlar det om barn med mobiler som filmar varandra och ibland handlar det om så kallade säkerhetskameror. Dessa handlingar har det gemensamt att de inte tar hänsyn till den filmades vilja. De är integritetskränkande.

Vissa typer av inskränkningar i den privata integriteten är befogade. Bevakning kan i vissa fall stävja överlagda brott med rationella motiv. Galningar, terrorister och våldsbejakande extremister är inte brottslingar som är rädda för en kamera. I propagandasyfte är det snarare tvärtom.

Övervakning fungerar på ett vis – de som blir utsatta tenderar att ändra sina beteenden. Rånaren tar på sig en luva. Tonåringen kan inte slappna av och tvingas posera i klassrummet. Kanske drar sig visselblåsaren från att besöka tidningsredaktionen. Säkerhetskameror är ineffektiv plakatpolitik. Det är beklagligt att Moderaterna vill gå den vägen.

Joar Forssell

Distriktsordförande, Liberala ungdomsförbundet Storstockholm

LÄS MER
Maria Abrahamsson: Skydda yttrandefriheten med mer övervakning
klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro