ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jobb är en topprioritet bland unga

Lina Hovling · 28 Jun 2013
Uppdaterad 28 Jun 2013
Jobb är en topprioritet bland unga

Jobb är en topprioritet bland unga Foto: Shutterstock


I den ekonomiska krisens spår står en generation av trygghetstörstande 80- och 90-talister. För svenska ungdomar är oron störst när det gäller jobb.

klar

Artikellänk är kopierad

Research- och konsultföretaget Kairos Futures senaste undersökning syftar bland annat till att kartlägga ungas aspirationer för framtiden. Den ser dyster ut om man frågar världens unga. I år förväntas 73,4 miljoner av världens unga vara arbetslösa och det avspeglas också i deras handlingar, värderingar och drömmar. I studien har unga i elva länder intervjuats och av de tillfrågade anser 62 procent att samhället har blivit för individualiserat. Många är till exempel övertygade om att de själva kommer att få det sämre än sin föräldrageneration. Den största oron rör jobb, till det kan läggas att förtroendet för de politiska funktionerna är lågt. Tre av fem anser att samhällets framtid är mörk. Totalt har 6 500 personer mellan 16 och 29 år från Sverige, England, Spanien, Turkiet, USA, Australien,Ryssland, Brasilien, Indien, Kina och Sydafrika intervjuats. Det verkar finnas en stark stabilitetslängtan och många uppger att de drömmer om ett relativt okomplicerat liv med jobb och familj. En stark gemensam nämnare som många också säger sig längta efter är ett fint hem. Unga svenskar drömmer först och främst om jobb. Oron över att inte få ett är stark och det är en farhåga som delas med resten av västvärlden. I snabbväxande ekonomier som Kina och Indien oroar man sig mer för hot om krig, sjukdom eller pandemier. Gemensamt för samtliga är oron för miljöhotet – och mer än en av tre menar att det är för sent att göra något åt klimathotet. Men trots att en majoritet av världens unga ser mörkt på samhällets framtid, svarar paradoxalt nog 70 procent att de ser ljust på sin egen. 

klar

Artikellänk är kopierad

Lina Hovling
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro