ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jobbannons: Elefanter sökes för brandbekämpning

Victoria Gillberg · 2 Feb 2012
Uppdaterad 2 Feb 2012
Den här sydafrikanska elefanten kanske är sugen på att flytta till Australien.

Den här sydafrikanska elefanten kanske är sugen på att flytta till Australien. Foto: Denis Farrell/Scanpix


Australien vill importera elefanter. Forskare har kommit på en ny kontroversiell lösning på de stora problemen med skogsbränder i norra Australien.

klar

Artikellänk är kopierad

I tidningen Nature föreslår forskaren Dr David Bowman att man ska ta in stora "gräsätande maskiner" som till exempel elefanter och noshörningar för att begränsa de massiva skogsbränder som varje år härjar i Australien. Elefanterna skulle äta det gräs som underlättar spridningen av bränderna. Men kritiker menar att elefanterna kan bli lika svåra att kontrollera och varnar för att de kommer att föröka sig och inte bara äta upp gräset. – Till slut kommer vi vara tvungna att klona tigrar för att kontrollera elefanterna, säger Dr Ricky Spencer från University of Western Sidney till the Telegraph. Australiens tidigare försök att introducera djur för att hantera olika typer av problem har inte direkt varit lyckade. På trettiotalet importerade man paddor från Hawaii för att de skulle äta upp skalbaggar som förstörde sockerfälten på norra delen av kontinenten. Sedan dess har paddorna spridits över hela landet och har nu en population på över 2 miljarder. – Är vi beredda att prova ännu ett nationellt experiment som vi gjorde med rävarna och kaninerna och bara hoppas på att elefanterna inte gillar våra gröna träd för mycket? säger professorn Patricia Werner till the Telegraph. Bowman säger själv att han vet att hans idé är kontroversiellt och tanken är att skapa debatt för att Australien ska få upp ögonen för det stora problemet med skogsbränderna och komma fram till lösningar. – Nu gäller det att vi tänker "out of the box", säger Dr Bowman.

klar

Artikellänk är kopierad

Victoria Gillberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro