ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jobben du ska satsa på nästa år

William Svärd · 10 Dec 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Foto: Scanpix / Montage


klar

Artikellänk är kopierad

Rörmokare, programmerare och läkare. Det är yrken du ska satsa på om du vill ha jobb.

Arbetslösheten fortsätter nedåt nästa år, spår Ams. Bäst går storstäderna och i Stockholm säger varannan arbetsgivare att de planerar att anställa.

Det kommer råda stor brist på arbetskraft inom flera områden, och den som vill vara säker på att få jobb ska satsa på utbildning. Läkare, lärare och programmerare är några yrken som har framtiden för sig. Desto mörkare ser det ut för dem med enbart grundskoleutbildning.– Arbetsgivarna kräver i princip minst gymnasiekompetens nuförtiden, säger Tord Strannefors, prognoschef på Ams.

Andra grupper med goda utsikter är klassiska bygg- och industriyrken, såsom rörmokare, svetsare och kakelsättare.– I byggbranschen är det i princip brist på allt, säger Tord Strannefors, prognoschef på Ams.

Hittills har de goda tiderna på arbetsmarknaden framför allt gynnat svenskfödda män, men nu tror Ams att den trenden kommer att brytas. Istället kommer kvinnor och utlandsfödda få en allt större del av de nya jobben.

Totalt sett förväntas antalet personer som har jobb öka med 45 000 nästa år. Det skulle betyda att arbetslösheten sjunker från 4,6 procent i år till 4,3 procent 2008.

klar

Artikellänk är kopierad

William Svärd
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro