ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

hela denna artikel är en annons

Jobbet där du utvecklar och bygger för framtiden

Metro · 15 Dec 2017
Uppdaterad 4 Jan 2018
Erik Lingärde trivs som elnätsutvecklare på ESEM. – När vi planerar och utvecklar elnät kan det handla om allt från en villa till att kommunen ska bygga en ny stadsdel eller att IT-jätten Amazon etablerar sig i stan, säger han.

Erik Lingärde trivs som elnätsutvecklare på ESEM. – När vi planerar och utvecklar elnät kan det handla om allt från en villa till att kommunen ska bygga en ny stadsdel eller att IT-jätten Amazon etablerar sig i stan, säger han. Foto: Emelie Otterbeck


I rollen som elnätsutvecklare på ESEM kan uppdragen handla om allt från att hjälpa en villaägare till hela kommunen. – Det är ett varierande jobb där man får träffa mycket människor, säger Erik Lingärde.

klar

Artikellänk är kopierad

När 27-årige Erik Lingärde från Lund hade tagit sin civilingenjörexamen flyttade han, tillsammans med sin flickvän till Eskilstuna. På plats i den nya staden fick han möjlighet att börja som elnätsutvecklare på ESEM (Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö) – och han trivs riktigt bra på jobbet där han nu hunnit vara i två år.

– När vi planerar och utvecklar elnät kan det handla om allt från en villa till att kommunen ska bygga en ny stadsdel eller att IT-jätten Amazon etablerar sig i stan. Jag är väldigt intresserad av den här tekniken och trivs med att det är ett varierande jobb där man får träffa mycket människor, säger Erik Lingärde.

Fördel att vara lösningsorienterad

Vid större anslutningar, som när kommunen planerar ett bygge, är han med i planeringen i ett tidigt skede. Och eftersom jobben ser olika ut menar han att det i rollen är viktigt att vara lösningsorienterad, analytisk och förstås: ha den tekniska kunskapen.

– Jag tycker om att vi bygger åt oss själva. Det känns meningsfullt. Vi tänker långsiktigt, det vi planerar och ansluter ska vara i drift under lång tid framöver så det är förstås viktigt att hitta bra lösningar som fungerar över tid, säger han.

Elnätsutvecklare och eldistributionstekniker är bristyrken

Erik Lingärde har en ingenjörsexamen från Lunds universitet men säger att man i hans roll kan ha olika bakgrund; som elnätsutvecklare kan man exempelvis ha gått en yrkesutbildning inom elteknik. I sitt jobb har han en tät dialog med eldistributionsteknikerna på företaget som är fler och jobbar praktiskt med anslutning ute på fält. I dag råder det brist på båda yrkesrollerna.

– Både elnätsutvecklare och eldistributionstekniker är eftertraktade på jobbmarknaden. Det är en stabil bransch och det känns tryggt att inte ha ett modeyrke. Och det är en bra stämning här på ESEM, det är högt i tak och det är alltid okej att fråga om man undrar något.

pil
ESEM

• ESEM (Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö) har cirka 500 anställda och bedriver verksamheter inom energi- och miljöområdet.

• Företaget arbetar inom fem affärsområden: Elnät, Vatten & Avlopp, Återvinning, Energi och Marknad & Försäljning – och ser till att invånarnas vardag fungerar så bra som möjligt med minimal miljöpåverkan.

• ESEM har bland annat anlagt Sveriges första och största våtmark, har startat världens första återbruksgalleria ReTuna och är först i landet med att förse samtliga kunder med miljödeklarerad el.

• Läs mer om ESEM och se lediga jobb HÄR.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro