ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jobbmålen nås inte i höst

Stockholm TT · 11 Sep 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

I slutet av augusti var 222 000 personer, 4,6 procent av arbetskraften, öppet arbetslösa, enligt Arbetsmarknadsstyrelsen (Ams). Det är en minskning med cirka 41 000 personer jämfört med augusti i fjol.

Enligt Ams senaste tillgängliga siffror från förra veckan är nu 214 500 öppet arbetslösa. Går för långsamt Men det går för långsamt för att statsminister Göran Persson ska bli sannspådd när han säger att arbetslösheten går ner till 4,0 procent i höst, åtminstone enligt den officiella statistiken som Statistiska centralbyrån står för. -Enligt den officiella statistiken bedömer vi att den inte under någon månad kommer att gå ner till 4 procent, säger Ams generaldirektör Bo Bylund på en presskonferens. Inte heller sysselsättningsmålet på 80 procent av befolkningen mellan 20- 64 år i jobb kommer att nås, enligt Ams.

Men arbetsmarknaden är stark nu och arbetslösheten kommer att sjunka ytterligare något under hösten. -Det är en förhållandevis stark uppgång i hela landet och i de flesta branscher, säger Bylund. Högre i Örebro Bara ett län har högre obalanstal (öppet arbetslösa plus Ams-åtgärder) i dag jämfört med för ett år sedan, och det är Örebro län.

Men den lägre arbetslösheten motsvaras till stora delar av ett stort antal fler i olika Ams-program. I slutet av augusti var 133 000 sysselsatta i arbetsmarknadspolitiska åtgärder, eller 2,8 procent. Det är en ökning med 24 000. I slutet av förra veckan hade den siffran stigit ytterligare.

Men regeringens beställning från i vintras på 160 000 i Ams-åtgärder kommer inte att nås på långa vägar, enligt Bo Bylund.

För en grupp i samhället ser det fortsatt dystert ut. För de utomeuropeiskt födda är arbetslösheten högre i dag än i augusti i fjol. För att hjälpa dem in på arbetsmarknaden har de enligt Bylund första tjing till de olika Ams-programmen.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro