ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jobbskatteavdraget ökar klyftorna i samhället

Johan Nylander · 22 Feb 2013
Uppdaterad 22 Feb 2013

klar

Artikellänk är kopierad

De ekonomiska klyftorna i Sverige har ökat markant de senaste 20 åren. Det är framför allt de som har lön som dragit ifrån, rapporterar Dagens Nyheter.

År 1991 var skillnaden i disponibel inkomst mellan en som arbetade och en person som var arbetslös, sjukskriven eller pensionär 22.000 kronor per år. År 2010 hade gapet ökat till 83.000 kronor, enligt siffror från Statistiska Centralbyrån.

Elisabeth Hopkins, chef för arbetsmarknadsfrågor på Konjunkturinstitutet, säger att jobbskatteavdraget är en av orsakerna bakom de ökade klyftorna.

– Meningen med avdraget är ju att fler ska få incitament till att söka jobb och vi är säkra på att detta på sikt kommer att leda till det. Så vitt jag vet finns inga undersökningar om den saken än, men teoretiska modeller visar att jobbskatteavdraget leder till att fler kommer ut på arbetsmarknaden, säger hon till DN.

Även Hans Heggeman, utredare på SCB, tillskriver jobbskatteavdraget de stigande inkomstskillnaderna. Samtidigt har A-kassa, studiemedel och pensioner i långsammare takt än lönerna.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Nylander
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro