ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Joel bytte karriär: Det bästa valet jag gjort”

Gabriela Safar, Emma Carlsson · 13 Feb 2017
Uppdaterad 22 Feb 2017

Foto: Alamy


I två år funderade Joel Öman på att byta karriär, och när han till slut bestämde sig var yrkeshögskolan vägen mot det nya målet. – Det är det bästa valet jag gjort och det största steget jag tagit i mitt liv, säger Joel.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter gymnasiet var Joel Öman inte sugen på att plugga vidare. Suget att gå en utbildning kom först flera år senare när han jobbade som butikschef inom detaljhandeln. Då bestämde han sig för att börja läsa till byggprojektör på Yrkeshögskolan, och har inte ångrat sitt beslut.

– Jag har märkt att när du studerar som vuxen lär du dig mycket fortare och det du läser ”går in” bättre. Du anstränger dig kanske lite mer också när du läser något som engagerar dig, och även de andra på utbildningen är intresserade och vill lära sig. Det är annorlunda mot när jag gick i gymnasiet, säger Joel Öman.

Stark koppling till arbetslivet

Att det blev byggprojektör för Joels del berodde på att den utbildningen innehöll allt det som han tycker är roligt. Han menar att som byggprojektör är du med och bygger morgondagens samhälle och får göra skillnad i framtiden.

– Utbildningen visade sig vara ännu bredare än jag trodde att den skulle vara. Det är mycket datorhantering och vi lär oss programmen inom CAD och konceptet BIM, men vi får också kunskap om till exempel geoteknik och att mäta påverkan på natur och miljö. Vi lär oss hur vi ska designa ett hus från grunden och hela byggprocessen, säger Joel Öman.

Tidigt i utbildningen får studenterna möta arbetslivet under LIA-perioden (praktiken). Utbildningsplanen förändras utifrån arbetsmarknadens behov och de studerande kan påverka utbildningen – både för sin egen del och för framtida studerande. Joel Öman lyfter också fram att Yrkeshögskolan erbjuder korta utbildningar som finns över hela landet, något som passar bra för den som har familj.

– Vissa tycker att det är mer prestige att läsa på universitet än på yrkeshögskola, men båda utbildningarna är eftergymnasiala. Största skillnaden med YH är att här fokuserar du på det som är mest relevant att läsa och kan komprimera en kvalificerad utbildning till två år. En viktig skillnad är också att det är branschfolk som är lärare på utbildningarna. När de säger: ”Det här ska ni tänka på när ni går ut i arbetslivet” är det en helt annan tyngd i det, eftersom de kommer direkt från arbetslivet.

Fick jobb på praktikplatsen

Joel Öman har i princip jobbat sedan examensdagen. Han gjorde sin LIA (praktik) på Skanska och började sedan jobba extra där.. Efter examen fick han en heltidstjänst som han började bara tre dagar efter han tagit examen.

– Mitt jobb i dag är varierande. Det är ganska mycket möten med beställare, arkitekter och olika ingenjörer. Jag jobbar med alla möjliga byggnader: förskolor, sjukhus, arenor och bostäder. Men det kan också vara industrilokaler och kommersiella lokaler. Just nu sitter jag med kontorsbyggnader. Jag stormtrivs och vill inte göra något annat!

Inom YH finns obegränsade möjligheter

Till andra som funderar på att byta karriär och starta om på nytt vill Joel säga:

– Sök djupt i hjärtat och försök finna vad du brinner för. Du kommer att göra ett bättre jobb om du gör något som du innerst inne tycker är roligt. Och när du väl har bestämt dig finns det obegränsade möjligheter inom YH, det finns alla möjliga olika yrkesinriktningar och utbildningar.

pil
Fakta:

Namn: Joel Öman.Ålder: 36 år.Bor: I Kungsbacka.Studerat: Byggprojektör – CAD/BIM, YH Kungsbacka, examen 2016.Arbetar: CAD-projektör och BIM-koordinator på Skanska i Göteborg

klar

Artikellänk är kopierad

Gabriela Safar, Emma Carlsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro