ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Johan, 29, tappade håret efter skidolyckan: "Blev väldigt ledsen"

Emma Österberg / Linnéa Borgert · 14 Nov 2016
Uppdaterad 15 Nov 2016
Johan Lilja drog inte bara av sig hälsenan när han kraschade i ett skidhopp – han började också tappa håret. "Som kille känner jag att skägget är värst", säger han.

Johan Lilja drog inte bara av sig hälsenan när han kraschade i ett skidhopp – han började också tappa håret. "Som kille känner jag att skägget är värst", säger han. Foto: Privat


Efter en skidolycka drog ungdomstränaren Johan Lilja, 29, av sig hälsenan. Kort efter operationen började han att tappa hår fläckvis, först skägget och sedan på huvudet. Jag blev väldigt ledsen i början när folk reagerade på att jag var fläckig”, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var i påskas som Johan Lilja var ute och tränade med sina elever i skidbacken och han försökte peppa dem att prova nya trick. – Då tyckte ungdomarna att jag också skulle prova något nytt och utmana mig själv, så jag gjorde det men kraschade i hoppet och drog av mig hälsenan. Dagen efter operationen vaknade Johan Lilja, utmattad och ledsen över att ha dragit av hälsenan. – Det var då jag märkte att jag hade tappat en del av skägget, jag hade en fläck stor som en femkrona, säger han. Johan läste på om håravfall i samband med operation och ringde sedan läkaren för att berätta vad som hade hänt.► LÄS MER: Laserbehandling mot håravfall – en bluff – Han sa att det pågår massa studier om det här men att man inte vet vad som framkallar det. I mitt fall beror det troligen på psykisk stress. Jag har utsatt min kropp för väldigt kraftigt våld ibland om jag ramlat när jag gjort hopp på en 20-30 meter. Och jag hade ett tag innan börjat en ny tjänst och hade det tufft på jobbet, säger han. Den kala fläcken i skägget var bara början. Håravfallet fortsatte och i dag har Johan tappat allt sitt skägg och har kala fläckar på huvudet. Även ögonfransarna på ena ögat har börjat falla av. – Som kille känner jag att skägget är värst, att andra människor kan tycka att skägg är en del av manlighet och det tycker jag är fruktansvärt jobbigt, jag har inte riktigt svalt det än. Sen var det en del av min personlighet att ha långt hår så det har verkligen varit en omställning.► LÄS MER: Hårsäcksinflammationer – så farligt kan det vara Han berättar även att han varit med om att folk runt omkring honom har kommenterat hans kala fläckar. – Jag blev väldigt ledsen i början när folk reagerade på att jag var fläckig. Men det finns alltid människor som har en tendens att välja fel ord vid fel tillfällen, det är bara att stänga ute det och inte lyssna. Samtidigt finns det värre saker att bli drabbad av. Jag tror på att vara stark, det är bara att fortsätts kämpa, säger Johan Lilja.

Hårexperten: "Det är en mycket vanlig sjukdom"

Enligt Lars Norlén, överläkare och ansvarig för hårmottagningen på hudkliniken på Karolinska Sjukhuset, drabbas två till fyra procent av jordens befolkning av fläckvis håravfall.

Fläckvis håravfall, som medicinskt kallas Alopecia areata, kan innebära att du tappar allt hår på kroppen permanent. Det absolut vanligaste är dock att du tappar fläckar av hår, som sedan växer ut av sig själv igen inom tre till sex månader. För de allra flesta gäller det alltså bara att vänta på att håret växer ut igen. – Nästan ingen människa kan acceptera att det ramlar sjok av hår utan att man gör någonting. Därför finns det tusentals skojeribehandlingar därute. Många erbjuder hjälp och eftersom det ändå växer tillbaka tror man på behandlingen, även om den egentligen inte har någon verkan, säger Lars Norlén. Om håret inte växer tillbaka inom ett halvår kan man testa kortisoninjektioner eller en dcp-behandling hos läkaren. Om du har minst 50 procent kvar av håret på skalpen är chanserna stora att det växer ut igen. – Det är en mycket vanlig sjukdom, även om den är långt ifrån den vanligaste. Det vanligaste är det ärftliga håravfallet. Det drabbas ju alla av förr eller senare av i någon mån. Det näst vanligaste, som kanske 40 procent av befolkningen drabbas av någon gång i sitt liv, är det stressutlösta håravfallet. De är inte fläckvisa, säger Lars Norlén. Stress också vara en utlösande faktor för fläckvis håravfall. – Fysik och psykisk stress kan trigga Alopecia areata, men sannolikt bara hos sådana som har en möjlighet att utveckla det, säger Lars Norlén. – Får man fläckar som ramlar av ska man definitivt söka läkare, så att man får en diagnos.

Lars Norlén.
Lars Norlén.
klar

Artikellänk är kopierad

Emma Österberg / Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro