ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS
hela denna artikel är en annons

Johan bytte jobbet som arrestvakt mot lastbilsmekande i verkstaden

Metro · 24 Okt 2017
Uppdaterad 8 Nov 2017
Johan Törnqvist fick jobb som lastbilsmekaniker på arbetsplatsen där han gjorde sitt arbetsplatsförlagda lärande.

Johan Törnqvist fick jobb som lastbilsmekaniker på arbetsplatsen där han gjorde sitt arbetsplatsförlagda lärande. Foto: Julia Sjöberg


Johan Törnqvist hade aldrig ens bytt däck på en bil när han bestämde sig för att gå en yrkesutbildning för vuxna för att bli lastbilsmekaniker. Innan han läst färdigt blev han erbjuden ett kanonjobb.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter åtta år som arrestvakt kände Johan Törnqvist, 32, att det var dags att byta yrkesbana. Men vad skulle han bli?

– Jag ville göra något utvecklande och utmanande. På internet hittade jag information om GRvux, ansökte och kunde börja en utbildning till maskin- och lastbilsmekaniker kort därefter, säger han.

Varför valet föll på mekaniker vet Johan inte riktigt, för han har aldrig varit särskilt intresserad av att meka med bilar. Men på utbildningen väcktes intresset snabbt, inte minst för att teori varvades med praktik.

– Vi var ganska omgående ute på APL, arbetsplatsförlagd lärande. Då kunde jag ställa frågor till handledarna om det vi läst på lektionerna. Man lär sig ju mycket bättre när man skruvar, känner och upplever på riktigt.

Arbetsplatsförlagd utbildning på olika arbetsplatser

För Johan var det mycket kunskap om bildelar och verktyg som var nytt, men han upplevde att handledarna var tålmodiga och pedagogiska.

– Det gick snabbt att komma in i det. Dessutom har det lärt mig att visa lite ödmjukhet nu när jag själv jobbar och träffar praktikanter.

Johan Törnqvist är glad att han bytte yrkesbana. Foto: Julia Sjöberg
Johan Törnqvist är glad att han bytte yrkesbana. Foto: Julia Sjöberg

Utbildningen pågick från augusti 2014 till maj 2015, fem dagar i veckan. Antingen var lektionerna förlagda till en skola i Kungsbacka eller som arbetsplatsförlagd utbildning på olika arbetsplatser, så att Johan och hans kurskompisar fick möjlighet att testa olika maskiner. Johan fastnade för lastbilar och specialiserade sig inom detta område.

– Det är en varierande utbildning som passar alla och ger mängder av möjligheter! Som fast jobb med schysst lön till exempel.

Blev snabbt erbjuden jobb

Johan blev snabbt erbjuden jobb på en av sina APL-platser, Neoplan Väst. Där har han nu jobbat som lastbilsmekaniker i över två år och stortrivs.

– Sedan jag började här på har jag också kunnat vidareutbilda mig inom el och just nu läser jag till skyddsombud. Det är roligt att stegvis bli allt mer attraktiv på arbetsmarknaden.

pil
5 snabba svar om GRvux

• Vad är GRvux?

Avgiftsfria yrkesutbildningar och lärlingsutbildningar för vuxna i Göteborgsregionen. Några utbildningar erbjuds med språkstöd.

• Vad innebär språkstöd?

Om du saknar grundläggande kunskaper i svenska språket har du möjlighet att läsa yrkesvuxutbildning med språkstöd. Då kombineras den gymnasiala yrkesutbildningen med studier i svenska. Från början läser du SFI eller svenska som andraspråk på grundläggande nivå. Beroende på hur snabbt du lär dig kan du senare läsa svenska på gymnasienivå. Under utbildningen läser du även yrkessvenska och får studiehandledning på ditt modersmål.

Vad kan jag plugga?

Det finns massor att välja på! Gemensamt är att utbildningarna leder direkt till ett yrke, till exempel installationselektriker, barnskötare, kock, lastbilsförare, plåtslagare, personlig assistent eller webbutvecklare. Se hela utbudslistan och fullständiga utbildningsbeskrivningar här.

• Vem kan söka?

Oavsett var utbildningen erbjuds kan du som bor i någon av Göteborgsregionens 13 kommuner ansöka till utbildningen. Hur länge pluggar jag? Det beror på utbildning – allt mellan tre månader och två år.

Visste du att …

… det just nu går att söka till Maskin -och lastbilsmekaniker i Kungsbacka eller Mekaniker tunga fordon i Göteborg? Den senare erbjuds även med språkstöd och alla tre utbildningarna leder till jobb som mekaniker av tunga fordon, precis som Johans utbildning.

Läs mer om alla utbildningar och ansök på Grvux.se.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro