ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Johan Lantz, 25, sprang så långt att benet gick av: "Det ska inte hända"

Niklas Svahn · 20 Mar 2015
Uppdaterad 20 Mar 2015

Johan Lantz hade tränat i flera veckor inför ett 125 kilometer långt lopp på Gran Canaria. Allt kändes bra, fram tills några dagar före start. Det hela slutade med att Johan sprang så att benet gick av.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Lantz skulle springa 125 kilometer. Han kände att han var i sitt livs form men loppet slutade på ett tragiskt sätt.
Johan Lantz skulle springa 125 kilometer. Han kände att han var i sitt livs form men loppet slutade på ett tragiskt sätt.

Ultraloppet Transgrancanaria är ett mycket prestigefullt lopp för långdistanslöpare. 125 kilometer i relativt kuperad terräng, och löpning mitt i natten är några av förutsättningarna.

Johan Lantz, 25, från Ockelbo skulle tillsammans med en kompis anta utmaningen. Han hade aldrig sprungit så långt förut, har Östersundsposten skrivit om. Men förberedelserna hade gått utmärkt.

– Träningen gick hur bra som helst vilket det inte gjort förr i tiden. Det var första gången som jag var i bra form och helt skadefri, säger han till Metro.

Men det var något som skavde i kroppen. Han hade känningar i höften och i ryggen. Och efter varje träningspass innan tävlingen kändes det lite sämre – trots att han var i sitt livs form.

– Det gjorde ont eftersom jag förberett mig i så lång tid. Jag kände att jag verkligen hade det i kroppen. Det var deppiga dagar där jag inte visste om jag kunde starta eller inte.

Men han startade ändå.

De första tre timmarna gick jättebra, säger Johan. Han beskriver att han gick ut lagom hårt, sparade på krafterna, och kunde ta in på de andra löparna längre fram. Men efter fyra timmar kom smärtan igen.

– Det gjorde väldigt ont, så jag var inställd på att bryta på vätskestationen efter 56 kilometer. Min supporter var där och andra folk jag kände. De försökte peppa mig – ingen förstod att det var så dåligt som det var. Det ska ju inte kunna hända egentligen.

Men det hände. Efter en stigning på 1000 höjdmeter föll Johan Lantz ihop. Benet klarade inte mer.

– Benet gick bara av. Sen låg jag bara där. Jag var orolig för att bli överkörd, det var ju på en väg och det var mörkt.

– Jag var inte ett dugg trött men det var skönt att ligga ner för det gjorde inte ont längre. Det var mest obehagligt.

Då hade Johan Lantz sprungit i nästan åtta timmar.

Ambulansen kom efter 40 minuter och han åkte till ett sjukhus i Las Palmas. Där opererades han. Men det blev en mardrömsoperation som svenska läkare sedan sågade. ”Hade det varit en doktor i Sverige hade han fått sparken”, sa de.

Nu ligger han på sjukhus i Gävle efter att ha opererats ytterligare en gång. Smärtorna är värre, men det är antagligen på grund av att läkarna fick skära upp igen.

Vad tror du att benbrottet kan bero på?

– Kanske en stressfraktur som kommer av all träning. Jag vet ju inte riktigt och inte läkarna heller. Jag bröt ju lårbenshalsen, det är jag och pensionärerna, säger Johan Lantz och skrattar.

Trots skadan är han fast besluten att återhämta sig från skadan.

– För mig finns det inget annat än att ta mig tillbaka, säger Johan Lantz från sjukhussängen.

klar

Artikellänk är kopierad

Niklas Svahn
Niklas Svahn
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro