ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Johanna ville hjälpa tiggare – hotades med våldtäkt

Aron Andersson · 31 Okt 2014
Uppdaterad 31 Okt 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Hon ville hyra en lägenhet för att husera hemlösa tiggare under vintern. Som svar på annonsen fick hon ett våldtäktshot.

I bostadsannonsen på Blocket står det: ”Det blir bara kallare och kallare nu, det har ni säkert märkt. Och alla är ni säkert medvetna om Umeås tiggare, där bla barn och äldre finns med. Jag och några vänner känner att vi vill hjälpa till och agera NU!”

Kvinnan som skrivit annonsen efterfrågar sedan en lägenhet någonstans i staden, som kan hyras ut för att tiggarna ska slippa sova utomhus.

”Beroende på storlek osv så borde det iaf kunna funka som en övernattningslägenhet, kanske kan dom turas om? Huvudsaken den är uppvärmd. Att de sedan kanske kan ta en varmdusch också är nog inte helt fel.”

Men responsen blev inte så positiv som Johanna, som skrivit annonsen, hade hoppats. I stället kom flera otrevliga mejl varav ett innehöll ett hot.

”Hoppas du skojar! Vem vill ha sina bostäder förstörda? Alla vet vi vad det är för pack du har för avsikt att hysa in … Hoppas det slutar likadant för dig som för 19-åringen i Ö-vik. Att ni aldrig lär er.”

Bara några dagar tidigare hade en 19-årig kvinna blivit gruppvåldtagen i Örnsköldsvik.

Det hotfulla brevet polisanmäldes men ärendet har redan lagts ner. Enligt Västerbottens-kuriren har tidningen lyckats identifiera mannen bakom brevet som bekräftar att det är han som har skrivit det. På hans Facebooksida ska det finnas flera främlingsfientliga åsikter.

När Metro får tag på Johanna är hon fortfarande upprörd över brevet.

– Det är obehagligt. Jag blir chockad över att folk ens skriver så. Det är svårt att förstå, säger hon.

Hon förklarar att polisen först var hjälpsamma när hon ringde. Men att förundersökningen snabbt lades ner, trots att mannen lämnat elektroniska spår. Och hotbrevet är alltså inte den enda negativa respons som hon fått på annonsen.

– Några har skrivit: ”du måste skämta” och ”det kan inte vara sant”. De har uttryckt rasistiska åsikter och så. Man märker verkligen vilken syn en del har på de här människorna.

Trots hotet kommer Johanna inte att ta bort annonsen och hon berättar att hon även har fått positiva reaktioner.

– Jag har inte fått så många tips, men om vi skulle få tag på en lägenhet finns det några som har skrivit att de skulle hjälpa till att betala hyran. Det är ändå många som vill hjälpa till och många som delat länken på Facebook.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro