ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Johannas man dog i hjärntumör: Åkte hem ensam och grät mig till sömns

Johan Wikén · 1 Feb 2016
Uppdaterad 4 Feb 2016
För Johanna, 29, och dottern Elly går livet vidare efter att Daniel somnade in förra året.

För Johanna, 29, och dottern Elly går livet vidare efter att Daniel somnade in förra året. Foto: Privat


Johanna, 29, förlorade sin man Daniel i en hjärntumör förra året. Han är en av de cirka 20 000 svenskar som varje år dör i en cancersjukdom.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 4 februari infaller den internationella världscancerdagen. Syftet med dagen är bland annat att öka kunskapen om patienters och närståendes situation.

29-åriga Johanna, som bor utanför Jönköping, har levt nära cancern de senaste åren. Hennes man Daniel dog av en hjärntumör i juni förra året.

– Han kommer alltid att ha en stor del av mitt hjärta.

►LÄS MER: Kim har tumörer i halva ansiktet – nu ska han inspirera världen

Johanna minns den 3 april 2009 som om det vore i går. Daniel hade mått dåligt under en tid och fick en tid för röntgen. Efteråt kallades de in på akuten eftersom läkarna hade sett något på röntgenbilderna. Det kunde vara en svullnad, en cysta eller i värsta fall en hjärntumör. Daniel fick stanna för observation.

”Jag åkte hem på kvällen ensam och grät mig till söms”, skriver Johanna på Ung cancers Instagram där hon har delat med sig av sin historia.

Farhågorna besannades när Daniel fick diagnosen långsamtväxande hjärntumör. Trots att den efterföljande operationen gick bra var allting förändrat, men livet fortsatte. I april 2012 gifte de sig och i juni 2014 föddes deras dotter Elly.

– Elly blev ett ljus i mörkret och är det fortfarande. Hon fick oss ofta att glömma allt jobbigt och uppskatta nuet. Genom henne lever Daniel vidare och det är en fantastisk gåva och räddning för mig.

Det var efter en rutinkontroll i december 2014 som de fick mardrömsbeskedet: tumören hade börjat växa. Trots en ny operation blev Daniel sämre och sämre. Han var döende.

– De sex veckorna när den palliativa vården pågick var fruktansvärda, säger Johanna.

”Min man var döende och klarade sig inte själv. Samtidigt var vår aktiva dotter elva månader och krävde 100 procent uppmärksamhet. Jag försökte och försökte räcka till för båda men det var oerhört slitsamt”, skriver hon.

LÄS MER: Det här är den mest ärftliga typen av cancer

Daniel somnade in fem dagar före Ellys ettårsdag. För Johanna fortsätter livet.

– Att bli bitter över livets orättvisor är inget alternativ för mig. Efter ett oerhört tufft 2015 så kan livet bara bli bättre, säger Johanna.

Var tredje svensk får ett cancerbesked under sin livstid

Cancer är ett samlingsnamn för ungefär 200 olika sjukdomar. Gemensamt är att celler någonstans i kroppen har börjat dela sig och växa okontrollerat.

– Det är celler som har spårat ur. Vanliga celler respekterar att växa där de ska, medan cancerceller kan växa in i andra organ där de inte hör hemma, säger Gunnar Wagenius, docent och överläkare på onkologikliniken vid Karolinska universitetssjukhuset.

Var tredje svensk kommer att få ett cancerbesked under sin livstid, två tredjedelar är över 65 år vid diagnosen. Varje år dör drygt 20 000 personer i Sverige till följd av en cancersjukdom, enligt statistik från Socialstyrelsen. Därmed är det den näst vanligaste dödsorsaken efter hjärt- och kärlsjukdomar.

Dödligheten går ner något vad gäller cancer. Enligt Cancerfonden blir cirka 65 procent av patienterna botade.

– I dag kan vi mer och mer ta prover ifrån tumören och efter det bestämma vilken behandling patienten ska få, vi skräddarsyr behandlingen. Det är en oerhört spännande utveckling, säger Gunnar Wagenius.

Det finns flera symptom som man kan vara uppmärksam på. Exempelvis sår som inte läker, ihållande hosta, knölar i bröstet, blodhosta, ofrivillig viktnedgång eller ett födelsemärke som växer.

– Det är en del av de larmsymptom som man bör söka läkare för.

Går det att undvika att få cancer?

– Man kan avstå från att röka och man kan sola säkert och smart. Det är två ganska enkla saker man kan göra för att minska risken, säger Gunnar Wagenius.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro