ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

John, 26, våldtogs: Många har svårt att förstå att det kan hända en man”

Erik Paulsson Rönnbäck · 18 Jun 2015
Uppdaterad 18 Jun 2015

John flydde från släkten i hemlandet för att kunna leva ihop med sin svenske pojkvän – men våldtogs och misshandlades. "Han hotade med att ringa Migrationsverket".

klar

Artikellänk är kopierad

John, 26, våldtogs och misshandlades av sin dåvarande pojkvän.
John, 26, våldtogs och misshandlades av sin dåvarande pojkvän.Foto: Privat

Landets första akutmottagning för våldtagna män och pojkar öppnar i höst på Södersjukhuset i Stockholm. Metro.se har pratat med en av männen som har utsatts för en våldtäkt, John, 26, som berättar att d et är över två år sedan den tidigare pojkvännen tvingade sig på honom för första gången. Partnern hade druckit sig full, tjatade om sex och vägrade låta honom sova. Plötsligt höll han fast honom mot madrassen med kroppstyngden . 

► LÄS MER: Debatt: Till dig som våldtog min dotter

John och den svenske killen träffades på internet. För John var det inte bara en ny förälskelse, utan också en möjlighet att fly från släkten i hemlandet till ett land med en mer tillåtande syn på hbt-personer. Pojk vännen utnyttjade att Migrationsverket knöt uppehållstillståndet till kärleksrelationen.

► LÄS MER: Sabina, 26, bjöds på drink – blev drogad och våldtagen

– Bara några dagar efter att jag flyttade in började han misshandla mig fysiskt och psykiskt. Han hotade med att ringa min familj och berätta var jag fanns eller till Migrationsverket och få mig utvisad, säger han.

Den första våldtäkten pågick i flera timmar. Morgonen efter förklarade pojkvännen att han hade rätt att ha sex med honom så ofta som han ville. John flydde från den gemensamma lägenheten, men återvände några veckor senare när pojkvännen bad på sina bara knän. Då våldtogs han igen, och igen.

►LÄS MER: Axel, 21, förhindrade våldtäkt – blev själv misshandlad

– Jag började ta sömntabletter för att ens kunna somna på nätterna, och han gav sig på mig i sömnen, eller när jag halvsov och inte kunde försvara mig på grund av tabletterna.

Efter två år lyckades John lämna pojkvännen. Han anmälde våldtäkterna till polisen, men åklagaren lade ner förundersökningarna i brist på bevis. Han säger att han inte hade någonstans att vända sig under åren som övergreppen pågick – och att det kändes som att rättsväsendet inte tog honom på allvar.

►LÄS MER: RFSU: ”Ungdomar vet inte var gränsen går för våldtäkt” - Metro

– Nästan alla som jag har träffat har svårt att förstå att en man kan våldtas. Jag antar att det handlar om mansrollen och bilden av att bara kvinnor kan våldtas. Jag förstår inte hur folk kan tro att det inte händer.

Fotnot: John heter egentligen någonting annat.

► LÄS MER: Kvinna våldtagen när hon solade

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Paulsson Rönnbäck
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro