ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

John Lundvik om favoritpressen i Melodifestivalen 2019: "Övergått till tacksamhet"

Natalie Demirian · 8 Mar 2019
Uppdaterad 8 Mar 2019
John Lundvik tog sig direkt till final från den fjärde deltävlingen.

John Lundvik tog sig direkt till final från den fjärde deltävlingen. Foto: Peter Wikström/Aftonbladet/TT/Jonas Ekströmer/TT


John Lundvik fick sitt genombrott som artist i förra årets Melodifestival, när han kom trea med "My turn". Nu är han favorittippad att ta hem hela tävlingen med sin "Too late for love". Metro har tagit pulsen på 36-åringen.

klar

Artikellänk är kopierad

Hur känns formen inför finalen?

– Den är bättre än någonsin. Också på grund av att jag delar det här med gospel-tjejerna, vi har så kul ihop och är verkligen vänner på djupet. Vårt mantra är att ha kul, sjunga från hjärtat och inte tänka så mycket. Det är tre minuter man står på scen, så man måste hinna njuta av det.

Du har seglat upp som favorit till att ta hem allt. Känner du en press nu?

– Det har övergått till en typ av tacksamhet. Att vara favorit är något positivt och jag tror att man måste luta sig tillbaka på det och känna att folk faktiskt tror på mig, och det måste man njuta av, istället för att tänka att ”oj, vilken press det blir”. Vi kan inte göra mer än att gå upp och göra vårt bästa. Om jag sedan missar en ton eller kollar in i fel kamera, det kommer inte att spela en större roll.

Hur ser du själv på dina chanser?

– Jag tror att chanserna är goda. Det känns så i magen i alla fall. Sedan får man se vad Sverige vill ha på lördag kväll.

Vilka är dina största farhågor inför dina tre minuter på scen?

– Det är väldigt mycket kameror. Jag börjar ju låten med min öppningsfras ”Hey, how you’ve been”. Då hör jag bara ett klick i örat och en piano-ton. Sedan är det fyra kameror i olika vinklar i olika fraser, och det tar ganska mycket energi när man är så skör i sin första vers. Men så fort jag är klar med min första vers så har jag så njutbar tid. Det tror jag är lite vad Sverige har sett, att jag faktiskt har så otroligt kul på riktigt.

Vilka blir de största konkurrenterna? 

– Med risk för att låta alldeles för politiskt korrekt så tror jag att alla är ett hot. Man vet aldrig om kritikernas tyckte översätts till verklighet.

Om du måste välja någon då som du ser som ett lite extra stort hot?

– Jag tror att två alltid är starkare än en, och om man tittar på Hanna Ferm och Liamoo så är de enormt starka, både i följe och i och med att de båda har gjort ”Idol”. De är definitivt ett stort hot. Men det finns många starka låtar i år. Jag lyssnar själv mycket på Mohombis låt, och Arvingarnas låt fäster rejält. Man ska inte glömma bort hur mycket Sverige älskar dansband.

Hur viktigt är det för dig att vinna?

– Viktigt, nej. Stort och ärofyllt, ja. Nu när man är i final vill man självklart vinna, annars ska man inte vara med i en tävling.

Du har jobbat med musik länge, men som artist slog du inte igenom förrän förra året. Hur känns det att genombrottet kom så pass sent?

– Jag vågar säga att allting har en mening. Just nu är jag mogen för den här framgången, och jag förstår också vad som är viktigt för mig i livet i och med att jag är pappa till två barn. De är nummer ett för mig och de gör att jag håller fötterna på jorden. Resan jag får göra nu gynnar både mig och min familj.

Din dotter är fyra år och din son är två år, är de för små för att förstå vad som händer i pappas liv just nu?

– De förstår nog inte att pappa är favorittippad, men det här med att folk kommer fram när man är och handlar till exempel, det är inte ovanligt längre. Jag minns första gången det hände efter att jag hade slagit igenom. Då vände sig min dotter om och frågade, ”pappa, känner du dem?”.

Vad säger dina föräldrar om din framgång?

– De har hela tiden sett den här killen som aldrig har gett sig. Från att ha varit ett spralligt barn som har varit ett busfrö och som sedan har omvandlat all den energin till en drivkraft. Som förälder som jag själv är tror jag att de njuter av resan nu nästan mer än vad jag själv gör. Det är på grund av deras stöttning jag är där jag är i dag.

Slutligen, hur firar du om du vinner?

– Oj … jag tror att jag hade stängt av mobilen, skjutit in den längst in i en låda och tagit familjen på en weekend någonstans där vi åt gott, njöt av varandra och bara tog in verkligheten.

pil
John Lundvik

Ålder: 36 år gammal.

Bor: I Stockholm.

Familj: Sambon Jotta Martidou och två barn, Naomi, 4, och Michael, 2.

Bidrag i Melodifestivalen: ”Too late for love”.

Bakgrund: Tävlade tidigare i friidrott och är låtskrivare. Slog igenom som artist i förra årets Mello med ”My turn”. Har även skrivit årets vinnarbidrag i den brittiska uttagningen av Eurovision, ”Bigger than us” som kommer att framföras av artisten Michael Rise.

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro