ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

John McCain vann efter rysare

TT · 30 Jan 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Efter en jämn rysare mellan John McCain och Mitt Romney kunde en lycklig McCain utropa sig till segrare i Floridas republikanska primärval.Rudy Giuliani led ett svidande nederlag och tros snart kasta in handduken.– Som de flesta amerikaner älskar jag att tävla. Men det måste alltid finnas ett högre syfte, sade New Yorks före detta borgmästare i direktsänd tv från sin glest befolkade valvaka. Giuliani kom på tredje plats med 15 procent av rösterna. Han sade inget om huruvida han skulle fortsätta sin kampanj eller delta i onsdagens republikanska debatt i Kalifornien. Enligt CNN pågick samtal mellan Giulianis och John McCains kampanjledningar om att Giuliani ska ge upp och ge sitt stöd till McCain under onsdagen.För bara en månad sedan ledde Giuliani stort bland republikanerna, nu sitter han med ett 13-procentigt stöd i de nationella mätningarna och räkningar på över 35 miljoner dollar.Giuliani har tidigare sagt att om han inte var med i primärvalet så skulle han rösta på vännen John McCain.Stämningen var desto muntrare på dennes valfest. Arizona-senatorn fick 36 procent av rösterna mot Mitt Romneys 31 procent och njöt av jubel och applåder.– Det här var ett hårt val, sade han och gav en komplimang till sin huvudrival Mitt Romney och de andra republikanska aspiranterna för gott motstånd.

– Jag har varit på andra sidan och vet hur besvikelsen känns. Marginalen är inte stor nog för mig att skryta över.

McCain får nu medvind under den intensiva vecka av valmöten och debatter som väntar inför supertisdagen den 5 februari. Mitt Romney stack inte ur stol med att han var besviken. Men han lovade att fortsätta kampanja.– Washington är trasigt i grunden och vi kan inte laga det genom att skicka tillbaka dem som redan varit där, sade han. Den fjärde aspiranten, Mike Huckabee, kom på fjärde plats med 14 procent av rösterna.Floridas demokrater röstade också i primärvalet. Hillary Clinton vann stort med 50 procent av rösterna mot Barack Obamas 33 procent. Floridas demokrater får dock inte skicka några delegater till partikonventet i höst eftersom demokratiska partiet anser att delstaten har lagt primärvalet för tidigt. Av samma anledning var det republikanska valet bara värt 57 delegater, hälften av Floridas egentliga antal.Clinton höll valfest i Davie i Florida, trots att aspiranterna kommit överens om att inte kampanja i delstaten. Kritiker menar att detta var ett PR-trick efter Clintons tuffa vecka med valförlusten i South Carolina och senator Edward Kennedys tal där han gav sitt stöd till Obama och inte henne.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro