ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Johnny har besökt över 100 länder – här är smultronställena

Gustaf Larsson · 15 Jul 2018
Uppdaterad 15 Jul 2018

Foto: Foto: Johnny Normark Friskilä


Johnny Normark Friskilä har besökt över hundra länder, förra året hade han 191 resdagar. När avslöjar han sina smultronställen efter ett halvt liv utomlands står Pakistan, Iran och Ryssland högt upp på listan.

klar

Artikellänk är kopierad

Som barn reste Johnny Normark Friskilä med familjen, då bosatt i Narvik, Norge, ofta på campingsemestrar till norra Finland och Sverige. Som 17-åring åkte han för första gången ensam till England för att hälsa på sin brevvän. Sedan dess har resmålen radats upp ett efter ett.

– Jag tror att intresset alltid har funnits där. Visst, jag reste inte halva jorden runt med mina föräldrar, men vi campade en del. När jag var 18 år köpte jag en interrail-biljett (en tågbiljett som ger dig obegränsade resor under en viss period, reds anm) och åkte runt i Centraleuropa. Intresset har liksom funnits där. Jag ville ut och upptäcka något nytt. Kanske var jag inte nöjd med där jag bodde, jag vet inte.

Lärt sig klaga mindre

I dag har han upptäckt 106 länder. 108 om man inte klumpar ihop de brittiska öarna. Det frenetiska flängandet har gjort honom mer öppensinnad, menar han.

– Jag har lärt mig att klaga mindre, det är något som resande gör med en. Man accepterar även att folk är olika, samtidigt som resandet har gjort att jag inte bryr mig om att allt inte är perfekt hela tiden. Om bussen man åker med kanske inte är den mest bekväma så spelar det inte så stor roll, så länge man kommer fram.

Ett foto Johnny tog under en av sina resor till Iran. Foto: Johnny Normark Friskilä
Ett foto Johnny tog under en av sina resor till Iran. Foto: Johnny Normark Friskilä

På sin reseblogg Johnnybajdzjan skriver han: ”[…] kanske försöker jag förstå världen – hur omöjligt det än låter”.

Har du kommit närmare att förstå världen efter alla dina resor?

– Jag kan bli förvånad över att vi inte har kommit längre gällande jämställdhet, i hbtq-frågor och råder fortfarande många krig i världen. Så nej, att vi inte har kommit längre i det fattar jag inte. Samtidigt är det oroväckande att saker kan spridas över nätet som den gör. Det är mycket sensationsnyheter som får klick och stora rubriker. Ibland direkt felinformation. Då kan man ledas till att tro att världen är värre än den är.

Tidigare var Johnny bosatt i Ryssland där han bland annat skrev en magisteruppsats i ryska. Språkkunskaperna har lett till att han har rest i länder som han annars inte hade besökt.

– Språk är en viktig faktor, absolut. Hade det inte varit för att jag kunde ryska hade jag inte rest i Centralasien eller Kaukasus. Då hade jag inte fått jobb som reseledare i de delarna av världen. Man måste dock inte ha lokalspråk för att ta sig fram, men det är en fördel.

Ett filmteam som intresserade sig i Pakistan. Foto: Johnny Normark Friskilä
Ett filmteam som intresserade sig i Pakistan. Foto: Johnny Normark Friskilä

Herat har gjort avtryck

Av de drygt hundra länderna som Johnny Normark Friskilä har besökt är det ett som har gjort ett särskilt stort avtryck – staden Herat i Afghanistan.

– Det är ett land som har haft och fortfarande har gigantiska problem med fattigdom och krig, men så finns det samtidigt människor som lever ett vanligt liv. Det finns mycket kunskap och tradition, och det finns mycket elände. När jag var där såg jag kvinnor som satt och tiggde pengar till medicin utanför sjukhusen. Det satte ett enormt avtryck i mig.

pil
Johnnys smultronställen

Pakistan

– I Pakistan jag har träffat de trevligaste människorna, ätit den bästa maten och upplevt den finaste naturen. Det är absolut inget vanligt turistmål. Söker man på Pakistan på till exempel Stadsbiblioteket har böckerna ofta negativa ordalag. Samma i nyhetsrapporteringen. Samtidigt har landet väldigt mycket att erbjuda.

Iran

– Ett gigantiskt land med mycket historia och vacker natur. Det man kanske inte tror är att det är lika säkert i Iran som vilket annat land som helst i princip. Det enda man får tänka på när man har varit i Iran är att man behöver ett riktigt visum till USA efteråt, men det kan man lätt få. Jag var på ambassaden och fick ett och har därefter varit i USA.

Ryssland

– Hur mycket som helst av natur och storstadsliv – Moskva har verkligen blivit en matstad. Många bra restauranger, varierande mellan rysk, georgisk, koreansk – du hittar det mesta. Samtidigt är rubeln låg så det är billigt i Ryssland. För den som inte gillar att åka flyg har landet ett gigantiskt tågnät. Transsibiriska järnvägen är känd, men det finns så många andra tåglinjer. Då kommer man verkligen i kontakt med lokalbefolkningen.

Norra Norge

– När vädret är bra, vilket det sällan är, åker jag gärna längs kusten i norra Norge. Speciellt på sommaren med midnattssol, sandstränder och de vackra bergen. Det enda är att man nästan måste ha bil för att kunna ta sig runt – lokaltransporten är inte den bästa. Det är många som vill upptäcka naturen Nya Zeeland, men jämför jag landskapen där med norra Norge är Nya Zeeland ingenting.

pil
Fakta:

Namn: Johnny Normark FriskiläÅlder: 39Från: Narvik, NorgeBor: NorsborgYrke: Frilansande reseledare, hobbyfotograf och -skribent.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro