ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Jon köper testosteron illegalt: "Kändes som enda utvägen"

Valerie Kaspersen · 11 Feb 2019
Uppdaterad 11 Feb 2019
Bilden är en genrebild.

Bilden är en genrebild. Foto: TT/ Unsplash


Nyheten om Sahlgrenska universitetssjukhusets stopp för hormonbehandling vid könskorrigering slog undan benen på hundratals patienter. Vissa menar att motgången kan leda till att fler börjar självmedicinera med nätdroger. Det är en känsla av hopplöshet”, säger Jon som är en av de drabbas av beslutet.

klar

Artikellänk är kopierad

Jon har stått i vårdkön sedan november 2016. Sahlgrenska har inte kontaktat honom personligen angående beslutet om totalstopp – det var något han fick reda på genom sociala medier.

– Jag vet inte vart jag ska gå eller hur jag ska ta mig tillväga nu. Jag får börja skicka ut egenremisser till andra och se vad som händer, säger han och fortsätter;

– Jag har skrivit till Sahlgrenska och frågat vad jag ska göra, men de kan inte ge några klara besked. Det enda de sa är att inga remisser skickas vidare, utan de stannar kvar i deras rullar och att de hoppas komma igång snart igen.

Hormonbehandlingen kan vara livsavgörande

Självmordsrisken bland transpersoner är hög. Enligt Folkhälsomyndigheten har var tredje transperson övervägt att ta sitt liv.

I åldrarna 15 till 19 år är det mer än hälften. Hormonbehandlingen kan vara livsavgörande.

– Självmordsstatistiken är hög som den är och den lär ju inte bli lägre av Sahlgrenskas beslut, säger Jon.

Köper testosteron illegalt

Jon själv har under en längre tid beställt hormoner via internet i väntan på att få komma på en utredning. Till en början fick han hjälp av andra som varit i samma situation.

– Jag har självmedicinerat i cirka två år. Köerna är jättelånga och väntetiderna är extrema, så det kändes som att det var den enda utvägen för mig.

Att beställa hormoner via nätet, eller få av andra när man själv inte fått det receptbelagt, är olagligt. Den som gör detta gör sig skyldig till antingen doping- eller läkemedelsbrott och riskerar fängelsestraff.

Genom andra transpersoner och sidor på internet har Jon fått tag på testosteron, antingen som sprutor eller som gel. Att transpersoner beställer hormoner från England eller Tyskland är vanligt, enligt Jon.

– Man har hjälpt varandra på alla sätt man kunnat. Men det kostar pengar. Pengar som inte hade behövt gå åt om man fick hjälp i tid.

Han är väl medveten om riskerna med att beställa testosteron illegalt. Den som beställer kan få allt från placebo till rena steroider, men det är värt det, menar han.

Alternativet är värre.

– Bara det att rösten förändras och att få hårväxt i ansiktet. Det hjälper mycket för självbilden. Det är något som verkligen behövs. Den räddar liv. Det är ingen tvekan om saken. Jag fattar inte hur de kan rycka undan mattan på det sättet.

”Du kommer ingenstans”

Jon oroar sig för att den långa vårdkön och att beskedet från Sahlgrenska kommer att förvärra situationen för transpersoner ytterligare.

– Fler och fler lär väl börja självmedicinera och det kan få allvarliga hälsoproblem. Det är farligt för folk som inte gör det rätt och inte kan, säger han och fortsätter;

– Många kommer nog att vända sig till andra mottagningar och då kommer det att bli lika långa köer där. Det är som att springa runt i ett ekorrhjul. Du kommer ingenstans.

Metro har sökt Per-Ove Stotzer, verksamhetschef medicin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Jon vill inte figurera med efternamn och bild. 

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro