ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jonas Berg: Här är receptet för att samhället ska bli mindre fördomsfullt

Jonas Berg · 26 Apr 2018
Uppdaterad 26 Apr 2018
Jonas Berg är Ica-handlare och samhällsdebattör.

Jonas Berg är Ica-handlare och samhällsdebattör. Foto: Privat


Vad behöver vi göra för att Sverige ska fortsätta vara ett av världens bästa länder att växa upp i? Det frågar sig Ica-handlaren Jonas Berg.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Stockholm och Sverige har blivit kallt. Jag funderar ganska ofta på hur det kommer sig att vi fått ett så hårt samhällsklimat.

Vi ser romer som tigger och bor i skogen.Vi ser skjutningar som orsakar stort lidande för alla inblandade, inte minst för anhöriga till de drabbade.Vi ser människor som lever i utanförskap, som aldrig släpps in i värmen.Vi ser terrordåd bland vanligt folk, oskyldigt strosande nerför gatan mitt på ljusa dagen.Vi läser om psykisk ohälsa hos våra ungdomar, något som också verkar ha drabbat en av vår tids stora musikgenier, Avicii, som nyligen gick bort. Väldigt sorgligt.

Vi måste fråga oss vad vi kan göra åt det här. Vad behöver vi göra för att Sverige ska fortsätta vara ett av världens bästa länder att växa upp i?

LÄS MER
Charbel Gabro: Jag hatade svenskar och Sverige

Jag tror receptet innehåller mer humanism, mer tolerans och mer inkludering – och ingen mer nånannaism. Vi har inte råd att fortsätta tro att det är någon annan som ska lösa våra samhällsproblem.

Jag stöter ofta på beundransvärda projekt, idéer och eldsjälar som varje dag gör stor skillnad för såväl enskilda individer som för samhället, och som förtjänar all respekt. Men vi kan inte förlita oss enbart på dessa. Som svenska medborgare borde vi alla försöka dra vårt strå till stacken, genom att bidra med det man kan, för att vårt samhälle ska bli varmare och mer inkluderande.

Förra året tog vi på min arbetsplats Ica Maxi emot 121 praktikanter, lärlingar och prao-elever. Människor från Arbetsförmedlingen, högstadiet, feriepraktik och särskolor; funktionshindrade, elever med anpassad studiegång, elever från handelsutbildningar och någon som gjorde ungdomstjänst.

Vi ville att de skulle få öva på att fungera på en arbetsplats och målet var att göra dem anställningsbara. Det gav även oss själva stor glädje, eftersom vi fick känna att vi lever efter våra värderingar och hjälper någon annan att lyckas.

Att man gör så gott man kan, hjälper dem som har det sämre, gör rätt för sig och tänker på sin nästa är, tillsammans med sunt förnuft, de värderingar som våra mor- och farföräldrar byggde Sverige på. Dem måste vi ta tillbaka.

Om var och en av oss kunde göra något litet för att få någon annan att lyckas – om vi kunde visa större tolerans och vara mindre fördomsfulla – då skulle vi redan vara en bra bit på väg.

Jonas BergIca-handlare och samhällsdebattör, medverkar som talare på konferensen Integrationsdagarna i Stockholm och Malmö i maj.

pil
Så nominerar du dig eller någon annan till priset Årets Dörröppnare
klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Berg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro