ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jonas Cramby: Frukostbröd för den lata sportlovsfiraren

Jonas Cramby · 3 Mar 2019
Uppdaterad 3 Mar 2019
Vill du ha riktigt höga, vackra biscuits som riktigt smälter i munnen, då är tricket att knappt röra ihop ingredienserna ordentligt.

Vill du ha riktigt höga, vackra biscuits som riktigt smälter i munnen, då är tricket att knappt röra ihop ingredienserna ordentligt. Foto: Shutterstock/TT


Sportlov är mackornas lov och vad är bättre att grunda en dags aktiviter än med lite snabba kolhydrater – i två bemärkelser.

klar

Artikellänk är kopierad

De amerikanska syd­staternas biscuits påminner lite om våra scones: smöriga, mjälla och härligt sönderfallande. Det är också ett sorts bröd som bara blir godare om man är lite lat av sig.

Det behöver inte jäsa, knådas och man behöver inte ens komma ihåg att ta ut smöret ur kylen innan man bakar. Och om du vill ha riktigt höga, vackra biscuits som riktigt smälter i munnen, då är tricket att knappt palla att röra ihop ingredienserna ordentligt.

För om man bearbetar degen så lite som möjligt så utvecklas inga glutentrådar och brödet blir frasigt, mjukt och mört.

Gör så här

Värm ugnen till 225 grader. Blanda de torra ingredienserna. Skär det kalla smöret i tärningar och blanda med mjölet tills det liknar en slarvig smuldeg. Bäst biscuits får man dock med en matberedare, eftersom det är mindre risk att smöret smälter– pulsa då bara ett par gånger så att smöret precis blandas in. Tillsätt filen och rör snabbt runt.

Lägg upp den kladdiga degen på ett mjölat bord och platta försiktigt ut den med mjölade händer. Kavla inte. Vik degen på mitten, platta till med mjölade fingrar och återupprepa detta cirka fyra gånger. Platta ut degen en sista gång till cirka 4–5 cm tjocklek. Använd något runt till att pressa ut cirka fyra biscuits.

Baka mitt i ugnen 10–12 minuter, tills bröden är vackert gyllenbruna. Dela på mitten och använd som grund till en spektakulär eggs benedict, till en breakfast biscuit – med stekt ägg, bacon och ost – eller ät som en scones med med smör, ost och marmelad.

Ingredienser, 4 personer

5 dl vetemjöl special

1 krm bikarbonat

1 msk bakpulver

1 tsk salt

100 g kylskåpskallt smör

2 ½ dl filmjölk

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro