ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jonas Cramby: Fyra grunder inom matlagning du måste kunna

Jonas Cramby · 17 Feb 2019
Uppdaterad 17 Feb 2019
Bemästra äggkokandet med Jonas Crambys tips.

Bemästra äggkokandet med Jonas Crambys tips. Foto: Jessica Gow/TT


Innan man kan springa måste man lära sig gå och innan man kan göra sous vide-tillagat fasanbröst måste man kunna koka ett ägg. Men hur gör man egentligen det bäst?  Här är en grundkurs till fyra delar av matlagningskonsten.

klar

Artikellänk är kopierad

Tillaga ägg

Ett perfekt ägg har en fast vita och kladdig gula och du gör den så här: koka upp vatten, lägg försiktigt i äggen och koka i exakt sju minuter. Ta bort från värmen och skölj med kallt vatten. Klart. För perfekt krämig äggröra, knäck valfritt antal ägg i en skål, häll på en skvätt mjölk eller grädde, lite salt och rör runt med en gaffel men vispa inte.

Sätt en stekpanna på låg värme, tvåan eller trean, lägg i en rejäl klick smör och stek långsamt under konstant omrörning med träslev i mellan 5 och 10 minuter. Servera när äggen är krämiga men inte rinniga.

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Tillaga grön- och rotsaker

Exakta koktider varierar så klart men en bra tumregel är att allt som växer ovanför land lägger du i kokande vatten. Allt som växer nedanför jord kokar du upp från kallt. Salta alltid ordentligt och om du steker eller ugnsgrillar grönsakerna så var inte rädd för att ge dem lite färg. Det finns inte en grönsak som inte mått bra av en rejält brynt yta.

Perfekt knaprig ugnspotatis får du så här: koka potatis tills den nästan faller sönder,  häll bort vattnet i ett durkslag och låt det sista vattnet ånga bort. Maxa sedan ugnen, häll i olivolja,  lägg i potatisen i oljan, vänd då och då och ta inte ut förrän den är alldeles brun och knaprig. Salta.

Stek fisk

För fiskfiléer med perfekt knaperstekt skinn gör du så här: en timme innan tillagning torkar du ut skinnet genom att lägga filéerna med skinnsidan upp i kylen. Sätt en gjutjärn- eller kolstålspanna på max och när den är riktigt het häller du i en matsked olja och lite salt så att det ryker till. Torka ur detta och sätt tillbaka på värmen. Salta fisken på båda sidor, häll i lite olja till och lägg med skinnsidan ner.

Tryck med en stekspade ibland så att du riktigt hör hur frasigt det blir och vänd när fisken är tillagad längst kanterna, men fortfarande är rå i mitten. Stek på köttsidan i max en minut. Servera med skinnsidan upp och utan att hälla sås över, det förstör det frasiga.

Gör en sallad

Vare sig man äter det som en hel måltid eller bara som ett tillbehör så behöver en bra sallad något fräscht, något syrligt, något krämigt, något aromatiskt och nåt knaprigt för att inte bli tråkig. Så se till att alltid välja så fina, fräscha grönsaker du kan hitta. Sallad sköljs i iskallt vatten och slungas och hårdare grönsaker som morot eller betor juliennas eller skivas supertunt i en mandolin.

För syra räcker det egentligen att pressa över lite citron eller vinäger – eller så gör du helt enkelt en vinägrett. Tillsätt sedan någon slags färsk ört för arom. För det knapriga elementet tänk nötter, hårdrostade rotsaker eller kanske något slags lök? En god ost som smulats över är nästan ett måste för kräm alternativt en god olivolja eller varför inte majjo?

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro