ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jonas Cramby: Hemgjord kimchi är årets kanske bästa julklapp

Jonas Cramby · 16 Dec 2018
Uppdaterad 16 Dec 2018
Väl kyld och utan dubbeldippning håller sig din kkakdugi-kimchi i kylen i flera månader
– välförtjänt efter upp till tre veckors syrning.

Väl kyld och utan dubbeldippning håller sig din kkakdugi-kimchi i kylen i flera månader – välförtjänt efter upp till tre veckors syrning. Foto: Jonas Cramby


Världens bästa tilltugg – och en utmärkt julklapp. Så här gör Jonas Cramby sin kkakdugi-kimchi

klar

Artikellänk är kopierad

Ända sedan jag lärde mig göra göra kimchi har jag haft minst en burk av rättiksvarianten kkakdugi stående i kylen. Det är nämligen världens bästa probiotiska, sursaltheta umamibomb att småäta på eller ha som tillbehör till maten.

En burk hemgjord kkakdugi-kimchi är också en fantastisk present – och om du sätter i gång i helgen kommer den vara färdigsyrad till jul.

Gör så här

Skala och skär rättika i cirka 2 x 2 centimeter stora tärningar. Rör ut grovt havssalt i 3 liter kallt vatten i en stor bunke och låt rättikan ligga där ungefär åtta till tolv timmar – det ger smak och dödar ovälkomna baciller. Det är så klart viktigt med hygienen när man mjölksyrar så tvätta händerna och använd rengjorda kärl, verktyg och burkar. En vända i disk­maskinen precis innan brukar göra susen.1.

Skölj av rättikan noggrant. Provsmaka, är det för salt så skölj lite till.2.

Mixa vitlök, socker, lök, päron, gochugaro, fisksås och ingefära till en kimchibas som du blandar ihop med rättikan och häller allt i en eller flera burkar. Det bästa är om du har en mjölksyrningsburk med tyngder och ett vattenlås men en vanlig glasburk med lock fungerar också.3.

Nu ska här fermenteras! Låt burken/burkarna stå framme i rumstemperatur tills det pyser när du öppnar locket och bubblor kommer upp från botten när du pressar med en sked. Provsmaka också, den heta salta såsen börjar efter hand balanseras upp med syra.4.

Syrningen tar runt 24 dagar beroende på hur varmt du har det hemma. Flytta därefter kimchin till kylskåpet där jäsningen saktar ner och smakerna utvecklas. Efter ytterligare fem dagar i kylskåp är kimchin färdig. Väl kyld och utan dubbeldippning håller den i månader.5.

Ingredienser

cirka 1,5–2 kg rättika

1,5 dl grovt havssalt utan jod

3 liter vatten

Kimchibas

10 vitlöksklyftor, skalade

2 msk råsocker

1 gul lök, skalad

1 koreanskt eller japanskt päron, skalat och urkärnat

2 dl gochugaro, koreanskt chilipulver för kimchi

2 dl fisksås

1 stor bit ingefära, skalad

LÄS MER
Jonas Cramby: Skippa pepparkakorna – baka en pekannötspaj med bourbon i advent
klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro