ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jonas Cramby: Så gör du riktigt god sushi hemma

Jonas Cramby · 17 Jan 2019
Uppdaterad 17 Jan 2019
Ett fräscht sushibord är lätt att duka upp. Minimalt med matlagning och perfekt för skönt snack och samvaro –  lite som en japansk tacomiddag.

Ett fräscht sushibord är lätt att duka upp. Minimalt med matlagning och perfekt för skönt snack och samvaro – lite som en japansk tacomiddag. Foto: Jonas Cramby


Att göra egen sushi behöver inte vara svårt. Här är elva sushibitar och till­behör du lätt slänger ihop hemma.

klar

Artikellänk är kopierad

Om du vill servera sushi hemma kan du antingen ägna livet åt konsten att göra perfekta nigiris och makirullar. Eller så skär du bara upp lite rå fisk och serverar i ett noriblad. Det är urgott det med.

Japansk hemmasushi är opretentiöst, moffigt och kräver minimalt med matlagning. Det är i princip bara att koka ris, skära upp och duka fram. Sedan instruerar du dina gäster att lägga lite ris i ett noriblad, dippa en bit fisk i soja, lägga på och toppa med valfria grejer. Man kan göra allt från minimalistiska små vackra temakirullar till maximalistiska noriburgare med både majjo, sriracha och kimchi. Rulla och stoppa snabbt i munnen medan det fortfarande är frasigt. Justera, repetera och prata med mat i munnen, lite som en japansk tacomiddag.

Japansk, extra umamistinn majonnäs som finns på välsorterade matbutiker.1. Kewpie.

En chilisås av asiatiskt snitt. Inte så japansk kanske, men gott till hemmasushi.2. Sriracha.

att dippa fisken i. Klicka gärna i lite wasabi också. Även riven pepparrot fungerar.3. Japansk soja

Rostade frasiga sjögräsblad som fungerar som hemmasushins tortillabröd där allt det andra stoppas och görs till rullar.4. Nori.

samt sesamblad/shiso – en ört som finns på den asiatiska matbutiken under namnet perilla.5. Tunt skivade grön­saker

6. Tunt skivade japanska pickles.

att dippa fisken i.7. Sesamolja

lika delar mirin och risvinäger plus salt enligt smak.8. Kokt rundkornigt ris, ofta kallat sushiris smaksatt med enkel sushi-su –

Hemgjord eller köpt. Att äta mellan tuggorna eller stoppa i din handrulle.9 Kimchi.

skivad mot lamellerna. I detta fall gös även om jag misstänker att salmalax är den mest vanliga formen av hemmasushifisk.10. Rå fisk av sushi­kvalitet,

japansk sesamfröbaserad kryddblandning. Finns i den asiatiska affären.11. Furikake,

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro