ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jonas Cramby: Så komponerar du en perfekt ostbricka

Jonas Cramby · 8 Sep 2016
Uppdaterad 8 Sep 2016
Servera osten rätt, tycker Jonas Cramby.

Servera osten rätt, tycker Jonas Cramby.


Tror du att det räcker att plocka ihop en ostbricka av de färdigförpackade ostarna på din lokala närbutik som sedan serveras kylskåpskalla med nerhasad plastfolie på en skärbräda? No way, Comté! Att plocka ihop en riktigt bra ostbricka kräver omsorg och i alla fall ett minimum av kunskap.

klar

Artikellänk är kopierad

Så här gör du:

1. Prata med din osthandlare

Vill du komponera en riktig bra ostbricka måste du prata med ostmästaren, det är nämligen han eller hon som vet exakt vad som är bra idag och vilka sorter som passar till vad. Duktiga yrkesmänniskor älskar att prata med intresserade kunder, så var inte blyg utan berätta vad du gillar, provsmaka lite, småsnacka en massa och så kanske du inte bara har grunden till en legendarisk ostbricka i kassen när du går därifrån – utan också en ny sån där cool saluhallskompis som Jamie Oliver alltid har på tv.

2. Satsa på kvalitet, inte kvantitet 

Det är så klart alltid bättre att satsa på tre eller fem riktig bra ostar än 21 stycken av tveksam kvalitet. Och om du undrar varför jag bara ger udda exempel så är det för att man aldrig har ett jämnt antal ostar på brickorna i Frankrike. Det är sant. Jag skulle aldrig våga utmana ostgudarna med ett jämnt antal, men du gör som du vill. När du väljer ost tänk på att variera konsistensenserna så att du får någon riktigt mjuk, nån halvhård och nån riktigt vällagrad. Se också till att det inte bara blir ost av komjölk, utan också någon på get eller får – och glöm ej blandningarna!

3. Tänk på tillbehören

Serverar du din ostbricka som snacks eller förrätt till Riesling eller Champagne eller något liknande behövs egentligen inte så mycket tillbehör, kanske bara lite nötter, pickles och ett gott, nybakt bröd. Marconamandlar är ALLTID en bra idé. Ska ostbrickan serveras som dessert till ett dessertvin (se vinspalten här bredvid) så är det dock en bra idé att höja sötman lite med grejer som färska körsbär, päron och fikon, torkad frukt, honung, marmelad och chutneys eller varför inte en slice italiensk panforte – otrolig gott. Man kan till och med matcha ost med riktigt mörk choklad och havssalt om man vill, det kan bli magiskt. 

4. Servera osten rätt

Kylskåpskall ost gör ingen glad, så har du köpt riktigt dyr finost så måste du ta av plasten och ställa ut osten i rumstemperatur i god tid innan ni äter. Två till tre timmar brukar vara lagom. Är du rädd att osten ska torka, gör som proffsen och lägg över en fuktig (ren) kökshandduk. Det kan också vara en bra grej att arrangera ostarna i ordning från mild till stinkande för att inte chocka smaklökarna för mycket.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro