ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jonas Cramby svarar: Här är den bästa pizzatoppingen

Jonas Cramby · 3 Sep 2017
Uppdaterad 3 Sep 2017
Jonas Cramby svarar på hur man gör den bästa pizzadegen.

Jonas Cramby svarar på hur man gör den bästa pizzadegen. Foto: IBL


Varför ska man ha gjutjärnspanna? Hur gör man pizzadeg? Vilka mustiga grytor ska man laga? Metros matskribent Jonas Cramby svarar på alla era frågor.

klar

Artikellänk är kopierad

Hur gör man pizzadeg och vilken är den bästa pizzatoppingen?Fredrik– Bästa pizzatoppingen är idag och för alltid den som finns på en Margarita: bara konserverad plommontomat, mozzarella, olivolja, färsk basilika, salt. Allt av så hög kvalitet som bara möjligt så klart.En bra deg tycker jag är den här: Häll 390 g ljummet vatten i en stor bunke och rör i 20 g jäst tills den lösts upp. Blanda i 600 g italienskt tipo 00-mjöl (eller annat proteinrikt mjöl) och 12 g salt och rör runt med en träslev tills en jämnt blandad deg uppstår. Du behöver inte ens knåda. Täck med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur i 8-12 timmar. Häll upp degen på ett mjölat bord och dela upp i fyra lika stora delar. Forma dem till runda bullar. Pensla ett fat eller bricka med lite olivolja, lägg på bullarna, pensla dem med lite olivolja till och täck med plastfolie. Ställ in i kylen och låt kalljäsa i 2-4 dagar. Pressa ut till en rund deg med händerna, lägg på valfri topping och baka högt upp i maxad ugn på baksten eller bakplåt.

Varför ska man ha en gjutjärnspanna? Varför inte bara köra med teflon? Maja H– Därför att de är bra på olika grejer. Teflon briljerar i grejer som att steka ägg eller pannkakor där man inte behöver maxa stekningen och det är superirriterande om det fastnar. Medan beläggningen snabbt förstörs och pannan bucklas om man till exempel försöker steka en bit kött på riktigt hög värme. Då duger bara en gjutis. Gjutjärn håller även längre, väl skött kan den gå i arv, samt släpper en del järn i maten vilket både kan vara bra och dåligt.

Vilken är den mustigaste grytan att göra nu när hösten närmar sig? (utöver Boeuf Bourguignon)Hälsningar Tyrion– Jag förstår dig! Börjar alltid bli sugen på mustiga grytor några veckor efter midsommar och kan inte vänta tills det blir höstrusk och grytväder igen. Förutom klassiker som coq au vin, kalops och boeuf bourguignon (eller biff boi-oi-oing! som jag kallar det) är jag oerhört förtjust i både långkokt chili och så kallad sunday sauce, det vill säga amerikansk-italienska köttbullar i tomatsås med massa parmesan och pasta ungefär som i filmen ”Maffiabröder” du vet. Frågan är dock om man inte hittar de absolut mustigaste grytorna i Korea, som till exempel kimchi jjigae eller galbi jjim. Så oerhört, oerhört mustigt.

Jag har upptäckt nudlar igen, de där snabbnudlarna med kryddpåse som jag levde på som student. De är ju riktigt goda. Men jag saknar fantasi, vad ska jag göra för gott med dem som inte är soppa?Ankan– Snabbnudlar är verkligen oerhört gott, lite som matens motsvarighet till grillchips. Dock kan det som du säger bli lite enahanda att bara käka 3 för 10-kronorsnudlar från Willis storköp. Då är det bättre att handla dem på din asiatiska matbutik, där det finns ett enormt mycket större utbud än i lågprisaffärerna och inte bara från Japan och Kina utan även från länder som Korea, Singapore eller Sri Lanka. Välj gärna de lite dyrare förpackningarna och våga gå utanför de svenska matbutikernas generella beef-, chicken- och seafood-smaker. Personliga favoriter är black garlic, sesame och tonaktsu och bästa nudlarna ever är de koreanska Shin black ramyun. Se även snabbnudlarna som en slags bas för vad du råkar ha i kylskåpet. Ett perfekt krämigt, 7-minuterskokt ägg, delat på mitten och uppvärmt av den glutamatstinna soppan är en klassiker. En klick miso, lite kimchi, ett noriblad och överblivet kött lyxar till den tunnaste buljong och toppar du en skål Shin black ramyun med en generande stor hög hårt stekta böngroddar med lite sesamolja är det inte skräpmat längre, utan en 20-kronors festmåltid.

Skicka dina matfrågor till [email protected]!

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro