ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jonas Cramby tipsar: De bästa matvarorna från den asiatiska mataffären

Jonas Cramby · 3 Mar 2016
Uppdaterad 3 Mar 2016

Jonas Cramby har tröttnat på att handla i den vanliga mataffären. Här tipsar han om sina favoritingredienser som du kan hitta i den asiatiska mataffären.

klar

Artikellänk är kopierad

Vid åtminstone tre tillfällen i mitt liv har jag blivit så trött på att varje dag gå och handla samma grejer i samma mataffär att jag bara släppt matkorgen och sprungit panikslagen därifrån. Så vad ska man då göra om man, liksom jag, desperat behöver variera vardagsmaten ibland? Svar: man börjar handla i asiatiska mataffärer istället.

I den asiatiska mataffären är allt nytt, spännande och lite läskigt igen. I min favoritaffär säljer de till exempel inte bara kycklingfötter – de säljer TRE olika sorters kycklingfötter. Men det är inte bara roligare att handla i den asiatiska mataffären, det är billigare och godare och man känner sig lite som Harrison Ford i ”Bladerunner” också. 

Här är mina favoritingredienser:

Färska örter

Trött på koriander som inte smakar nåt? Börja köp dina färska örter på den asiatiska mataffären istället. Missa inte heller alla de andra godsakerna i grönsakshyllan som till exempel citrongräs, böngroddar, daikon, bok choy, färsk ingefära eller varför inte den där gröna knotiga grejen som jag inte har en aning om vad det är.

Bonitoflingor

Japanska tunna flingor av rökt, torkad tonfisk som dansar vackert på varm mat, smälter i munnen och ger fantastisk umamismak till vad du än strör över dem – från grillade grönsaker och skaldjur till potatischips, ris och frukostäggen. Kallas även Katsuobushi.

Ris

Ris är faktiskt bara dumt att köpa någon annanstans. Vare sig det handlar om basmati, jasmin eller rundkornigt klibbris så är det både billigare och godare och kommer i snyggare säckar på den asiatiska mataffären. Miss inte heller de färska, frysta nudlarna som ofta är riktigt bra – eller färdiggjorda dumplings med mysteriefyllning.

Misopasta

Fermenterad japansk soyabönspasta som smakar saltsött och är underbar i allt från den berömda misosoppan till kolasås och glass. Annan bra grej är att dippa grönsaker direkt i mison. Du kan också göra en asenkel misodressing, kanske det godaste jag vet. I videon ovan visar jag hur man gör.

Kewpiemajjonnäs

Beroendeframkallande japansk majjonäs i gullig flaska. Innehåller antagligen en massa glutamat, men nu när det är inte farligt längre är det ju bara att köra på. Glöm inte heller alla andra underbara asiatiska kondiment. Som till exempel sriracha, risvinäger, mirin, ponsu, fiskås och alla sorters soya. Men skippa sweet chilisåsen. Det är asiens svar på citronpeppar. Det äter bara studenter och kroppsbyggare. 

Gochujang

En koreansk rökig, komplex chilisås som man alltid måste ha i kylen. Lagom stark. Användes på allt som kräver piff och gärna istället för såväl ketchup som chili- eller barbecuesås. Lite rundkornigt ris och grillat kött i ett salladsblad med lite gochujangoch kimchi blir en enkel så kallad Ssam och är underbar vardagsmat. Orkar du inte göra din egen kimchi så är förresten den färdiggjorda variant man hittar i kyldiskarna på den asiatiska mataffären bäst. Se till att ta en med kort datum. De smakar skummast och alltså godast.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro