ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jonas Cramby tipsar: Så piffar du upp snabbnudlarna

Jonas Cramby · 19 Jan 2017
Uppdaterad 17 Mar 2017
Den kommande helgen är årets fattigaste så ibland måste man ta till genvägar och då gäller det att hitta de bästa nudlarna.

Den kommande helgen är årets fattigaste så ibland måste man ta till genvägar och då gäller det att hitta de bästa nudlarna. Foto: TT


De föraktade snabbnudlarna är inte bara billiga, praktiska och snabba – de kan vara otroligt goda också. Här är Jonas Crambys tips för att hitta de bästa.

klar

Artikellänk är kopierad

1. Köp nudlarna på den asiatiska butiken

Om du, liksom jag fram till nåt år sedan, tror att snabbnudlar är lika med tre paket för 5 kronor på ICA Prispressaren, så rekommenderas ett besök till den asiatiska matbutiken. Här dignar nämligen hyllorna av olika nudelsorter, från billiga småpaket till stora, lyxiga skålar. I stora delar av Asien har nämligen inte snabbnudlar samma studentstigma som här utan är utan är helt enkelt praktiskt snabbmat som man tar till när man behöver få i sig något snabbt och mättande, lite som vår fryspytt eller pulversoppa. På den asiatiska hittar man därför inte bara alla de klassiska japanska och kinesiska sorterna utan även utan även nudlar från länder som Korea, Singapore eller Sri Lanka. Det är mer spännande än man kan tro att utforska denna nya, sköna snabbnudelvärld.

2. Välj rätt sort

Om man ska ha en generell regel är det nästan alltid bättre att att välja de lite dyrare förpackningarna som kommer i form av skålar än de små, billigare paketen. Skålarna har nämligen ofta matigare buljong, nudlarna är av högre kvalitet och man kan hälla vatten direkt i förpackningen vilket sparar disk – särskilt om man kan tänka sig att ”dricka” upp nudlarna. Vad gäller smak så tycker jag att man ska släppa sargen och våga gå utanför de svenska matbutikernas generella ”beef”, ”chicken” och ”seafood”. Själv brukar jag leta efter favoritsmaker som ”black garlic”, ”sesame” eller ”tonaktsu” – vilket är en tjock japansk fläskbuljong, lite som en grissmoothie. Gillar du nudlarna heta, riktigt heta, rekommenderas kinesiska så kallade ”dry noodles” med sichauanpeppar och om jag bara ska utse en enda favorit så är det i så fall de koreanska Shin black ramyun. De är sublima, särskilt premiumversionen i svart förpackning.

3. Piffa upp nudlarna

Även om man så klart äter snabbnudlar direkt ur förpackningen framför tv:n i Asien också, så används de även ofta som en slags bas för vad man än råkar ha i kylskåpet. Det tycker jag att du också ska börja göra. Ett perfekt krämigt, 7-minuterskokt ägg, delat på mitten och uppvärmt av den glutamatstinna soppan förvandlar till exempel något nödtorftigt till en riktig måltid. En klick miso, ett noriblad och lite rostade sesamfrön lyxar till den tunnaste buljong. Det är även gott att ploppa i lite kimchi i soppan eller varför inte lite överbliven kyckling, fläsk eller stek från söndagsmiddagen? Man kan så klart även hacka i salladslök, strimla ner lite morot, kål eller vilka grönsaker du än råkar ha hemma och toppar du en skål Shin black ramyun med en generande stor hög hårt stekta böngroddar med lite sesamolja – är det inte skräpmat längre, utan en 20-kronors festmåltid.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro