ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jonas Cramby: Julklappstipsen till foodien, prylnörden och hälsokostaren

Jonas Cramby · 23 Nov 2018
Uppdaterad 23 Nov 2018
Med hjälp av restaurang Nomas kokbok kan man lära sig fermentera nästan allt förutom svärmor – en perfekt present till foodien.

Med hjälp av restaurang Nomas kokbok kan man lära sig fermentera nästan allt förutom svärmor – en perfekt present till foodien. Foto: IBL


Drar du dig också för att ge dig ut i black friday-hysterin och fynda julklappar? Sätt dig i godan ro hemma och klicka hem dessa klappar för den matintresserade i stället.

klar

Artikellänk är kopierad

Till foodien

The Noma Guide to Fermentation« av Rene Redzepi.»

Restaurang Nomas testkök har gett ut den här vackra guiden till koji, kombucha, miso och shoyu – ja man får lära sig fermentera nästan allt förutom svärmor. Till skillnad från många andra finkrogskokböcker är den också väldigt användbar. Recepten är fullt genomförbara samtidigt som de är tillräcklig avancerade för att tillfredsställa den där specielle irriterande foodieni ditt liv. Rekommenderas!

Pris: 329 kronor, www.bokus.com

Till prylnörden

Coravin model eleven.

Det här måste vara alla Solsidan-Freddes drömpryl. Vinöppnaren Coravin har »äntligen« kommit för hemmabruk. Hittills har den nästan bara använts av vinbarer som inte vill öppna exklusiva flaskor bara för att hälla upp ett enda glas. Coravin har nämligen en kanyl som går genom korken och med hjälp av en gas pressar ut vinet, vilket gör att man kan smådricka ur en »öppnad« flaska vin upp emot tre månader. Vettefan hur det funkar men det gör det.

Pris: 10 199 kronor, www.kitchenlab.se

Foto: Coravin/Paul Saraceno
Foto: Coravin/Paul Saraceno

Till hälsokostaren

Kombucha-scoby.

Kombucha är som de flesta vet både nyttigt och gott men det blir ju svindyrt att köpa det varje gång man blir törstig. Bättre och roligare då för hälsokostaren i ditt liv att göra egen kombucha med en så kallad scoby. En scoby är en ganska rälig jästkultur som ser ut som en lat manet och som man lägger i te och som sen producerar en massa bra grejer. Man beställer dem på nätet, de återanvänds som surdeg och till och med föröka sig – ja, efter hand blir de lite som ett husdjur som man kan få delikat, probiotisk dryck från.

Pris: 399 kronor, shop.humle.se

Foto: Getty

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro