ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jonas Cramby: Så gör du en Croque madame

Jonas Cramby · 8 Apr 2018
Uppdaterad 8 Apr 2018
Så här gör du en croque madame hemma.

Så här gör du en croque madame hemma. Foto:  Eric Fenot/IBL


Croque madame är den överlägsna versionen av en en Croque monsieur.

klar

Artikellänk är kopierad

Alla som någonsin ätit på en fransk bistro, vid en hotellpool eller i en närbutik vet vad en Croque monsieur är. Men vad är egentligen en Croque madame? Jo det är den på alla sätt överlägsna versionen med ett stekt ägg på. Så här gör du den hemma.

Ingredienser, 4 mackor

8 skivor formbröd

dijonsenap

12 tunna skivor kokt skinka

200 g gruyere- eller comteost, riven

4 ägg

1–2 msk finhackad gräslök

Mornaysås

1.5 msk smör

1.5 msk vetemjöl

3 dl standardmjölk

1 nypa riven muskot

4 msk riven parmesanost

100 g gruyere- eller comteost

salt och svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader och börja sedan med mornaysåsen. En mornaysås är en bechamel med ost, så bli inte rädd utan börja som vanligt och smält smöret i en kastrull på medelvärme. Vispa i mjöl, häll på mjölk och tillsätt en nypa muskot. Koka upp under omrörning till en krämig sås, häll i parmesan och riven gruyere. Låt osten smälta under omrörning. Smaka av med salt och peppar. Rosta brödskivorna och bred med senap. Lägg på kokt skinka och cirka hälften av osten och lägg på det andra brödet. Häll mornaysås över hela härligheten och strö över riven gruyere. Ugnsbaka mitt i ugnen 5–8 minuter eller tills all ost smält och mornaysåsen börjar bubbla och få fin färg. Avsluta med ett stekt ägg, toppa med lite gräslök och servera med en enkel grön- eller tomatsallad.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro