ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Jonas Cramby: Så gör du enkel och god tofu

Jonas Cramby · 21 Apr 2018
Uppdaterad 21 Apr 2018
Jonas Cramby tipsar om hur du får till den perfekta tofun.

Jonas Cramby tipsar om hur du får till den perfekta tofun. Foto: IBL


Vegetarisk kost kan innehålla många specialingredienser som kan få en del att rygga tillbaka. Men det behöver inte vara svårt – eller obehagligt.

klar

Artikellänk är kopierad

Vill man äta mer vegetariskt framhålls ju ofta tofu som en god och hälsosam proteinkälla.

»Men, allvarligt, tofu? Är inte det lite obehagligt? Det är ju alldeles dallrigt, vitt och smaklöst, smakar lite som om man plundrat soptunnorna utanför en fettsugnings­klinik i Mumindalen.«

Tänker du så tycker jag att du ska prova att göra ­agedashi, en japansk lätt friterad puddinglik tofu i umamig buljong. Underbart gott.

Gör så här

1. Skär tofun i åtta bitar. Sjud den försiktigt i saltat vatten ett par minuter, det ger smak plus hjälper till att få den att hålla ihop bättre när du friterar eller ­steker. Låt rinna av på ett papper.

2. Blanda ihop dashi, japansk soja och mirin till en kall sås. Dashi är en japansk umamibomb till buljong som man kan göra själv eller köpa i pulverform på den asiatiska mataffären där man också hittar mirin – en lite söt matlagningssake.

3. Riv rättika och skiva salladslöken tunt.

4. Rulla tofun försiktigt i maizenan och fritera på alla sidor tills den är ­gyllene. Du behöver inte ta fram fritösen utan det räcker med lite extra olja i stek­pannan.

5. Lägg två bitar tofu i varje skål. Häll buljongblandningen runt om.

4. Toppa med rättika och salladslök. Om du inte är hardcorevegetarian kan du även toppa med katsuobushi som är torkade och rökta tonfiskflingor. Ätes med en liten sked som ­förrätt eller lätt lunch.

Ingredienser

1 paket silkestofu, eller ­fastare en variant om man föredrar det

4 msk maizena

Olja

2 dl vegetarisk dashi

2 msk japansk soja

2 msk mirin

Rättika, riven

Salladslök, tunt skuren

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro