ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jonas Cramby: Så lagar du Japans populäraste snabbmatsrätt hemma

Jonas Cramby · 29 Jan 2018
Uppdaterad 29 Jan 2018
Enkelt – men gott.

Enkelt – men gott. Foto: Jonas Cramby/Metro


Japans motsvarighet till hamburgaren, om det finns en sådan, är en gyodon, det vill säga en risskål med kött. Det är enkel men god och trösterik japansk vardagsmat och i varenda gathörn hittar man enkla kedjerestauranger som till exempel Sukiya eller Matsuya och den äldsta av dem, Yoshinoya, grundades faktiskt redan 1899. Precis som hamburgare går det dock att få till en minst lika god gyodon hemma.

klar

Artikellänk är kopierad

Så här gör du!

Ingredienser, 4 personer

1 vitlöksklyfta1 tumstor bit ingefära1.5 dl japansk soja1.5 dl mirin1.5 dl dashi, från pulver1 msk risvinäger1 gul lökCa 3 hg lövtunt skuren entrecote eller ryggbiffrundkornigt risbeni shoga, röd picklad ingefära1 purjolök4 äggulor

Börja med att koka en tare, en sås, genom att skiva ingefära och vitlök grovt och låt sjuda med japansk soja, mirin, risvinäger och dashi i cirka 20 minuter. Sila av. Dashi är en japansk buljong som finns i pulverform och mirin och risvinäger hittar du på flaska i din lokala asiatiska mataffär. Sojan måste vara ljus japansk, använder du kinesisk svampsoja smakar det räv.

Stek sedan klyftad gul lök i lite olja, lägg i tunt, tunt skuret kött och låt den få färg. Häll din tare över köttet, låt koka in någon minut och sedan är det klart!

Servera genom att lägga kokt rundkornigt ris, säljs ibland som sushiris, i en skål. Häll sedan på köttet med lagom mycket tare och toppa med en rå äggula, fint juliennad purjolök och en massa beni shoga vilket är en klarröd, picklad ingefära som finns i din lokala asiatiska mataffär.

LÄS MER
Jonas Cramby tipsar: 3 billiga och goda januarisallader
klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro