ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Jonas Cramby: Så tar du hand om svampen

Jonas Cramby · 24 Aug 2016
Uppdaterad 3 Okt 2017
Kantareller klarar sig upp till en vecka i kylskåp innan den behöver tas om hand.

Kantareller klarar sig upp till en vecka i kylskåp innan den behöver tas om hand. Foto: TT/montage


Så du har plockat en hel korg med kantareller, tagit en bild på dem, valt filter, lagt ut på Instagram och fått över 20 likes men nu då? Hur tar man egentligen hand om svampen på bästa sätt? Här följer en grundkurs:

klar

Artikellänk är kopierad

Så förvarar du svampen

Om du grovrensat svampen i skogen och kollat så att de inte är angripna av larver och sånt så klarar ofta många kantareller sig upp till en vecka i kylen innan du måste käka upp svampen. Förvara i en öppen papperspåse så att de inte skrumpnar ihop eller ruttnar. Känsligare varelser som soppar bör du dock rensa och laga till tämligen omgående.

Läs mer: Så hittar du svampen i skogen

Så rensar du svampen

Man ska ABSOLUT aldrig skölja svamp menar många och visst, det kan kanske vara avkopplande att sitta en hel helg vid köksbordet och pilla bort mossa och barr med en liten borste utan att få tuppjuck en endaste gång. Men är det en fast svamp som kantarell och den redan är fuktig av att ha hängt med mossan i skogen hela dagen så kvittar det faktiskt helt om du fuskar och sköljer av det värsta skräpet. Det finns till och med ett listigt restaurangtricks om du vill rensa en massa kantareller snabbt: lägg svampen i en skål, pudra med vetemjöl, täck med kallt vatten, rör runt, häll av, skölj bort mjölet. Voila! Helt ren svamp!

►LÄS MER: Tre snabba såser till grillningen

Så tillagar du svampen

Man brukar ju säga att man förväller svamp, vilket ju är en sanning med modifikation. Vad man egentligen gör är att koka bort/in all vätska de sugit i sig efter att ha stått ute i ruskigt svenskt höstväder. Detta går till som din mormor lärt dig: stek svampen, oftast kantarellen, utan fett och salt på låg värme tills de vattnar sig och vänta sedan tills allt vatten kokat in. Frestas inte hälla av vattnet, mycket av smaken sitter ju här. När svampen börjar bli torr höjer du värmen, tillsätter smör, finhackad lök, salt och steker till lite småknaprig. Är svampen torrare vänder man först runt dem i en het och torr stekpanna, tillsätter sedan smör och lök och steker dem snabbt. Använd gärna hela, små svampar eftersom de på detta sätt håller formen bättre.

Så sparar du svampen

Har du plockat mer svamp än du kan äta upp på en veckas lunchmackor kanske det är läge att spara lite till i vinter? Här har du tre val: frysa, torka, lägga in. Eftersom kantarellen är den vanligaste plockesvampen är infrysning också den vanligaste, och enklaste, metoden. Bara hacka upp, koka bort vätskan utan salt och matfett och frysa in i portionspåsar. Trattisar och Karljohan, däremot, är perfekta att torka. Något som dock inte bara en metod utan också ett livsstilsval: ger du dig in i detta har du snart utbredda tidningar med skrumpna grejer över hela lägenheten, jag lovar. Väljer du att pickla svampen krävs det kanske lite mer matlagning men å andra sidan kommer du ha snabb och bekväm tillgång till smörgåskondiment hela vintern vilket ju höjer livskvalitén avsevärt.

►LÄS MER: Så får man ut max av färskpotatisen

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro