ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jonas Cramby: Släng inte bort en gratis middag – ta tillvara på kycklingskrovet

Jonas Cramby · 5 Jan 2019
Uppdaterad 5 Jan 2019
Ugnsgrilla, sätt buljong, gör en soppa och njut. Dels av hur gott det är, dels för att du lagat både klimatsmart och ekonomiskt.

Ugnsgrilla, sätt buljong, gör en soppa och njut. Dels av hur gott det är, dels för att du lagat både klimatsmart och ekonomiskt. Foto: Jennifer Barrow/Alamy/IBL


Få saker skär i ett mat­lagarhjärta lika mycket som när man ser människor slänga skrovet efter en kycklingmiddag – de kastar ju för sjutton bort en gratis middag.

klar

Artikellänk är kopierad

Att koka en egen buljong att använda som bas för en god soppa är inte bara sjukt enkelt – det är gott, nyttigt och man får inte bara två middagar för priset av en – man hjälper även miljön på traven genom att göra sig av med lite rester också. Hemma hos oss är ugnsgrillad kyckling med efterfölj­ande soppmiddag en av höjdpunkterna i veckan.

Så här gör du:

Steg 1: Ugnsgrilla kycklingenAtt grilla kyckling är inte bara enkelt, det är också ett perfekt tillfälle att göra sig av med lite halvvissna grönsaker. Stoppa vilka överblivna örter, citrusfrukter, lökar och gamla vitlökar du råkar ha över i kylen i kycklinghålet, salta ordentligt och stoppa i en 200 grader varm ugn i en timme eller till köttsaften rinner klar. Svårare än så är det inte. Vill man ha extra knaprigt skinn låter man kycklingen stå oövertäckt i kylen ett par timmar innan tillagning. Och vill man ha extra knaprig potatis till lägger man kycklingen på ett galler och potatisen i en form under så att de underbara stekjuicerna kan droppa ner, ge smak och krisp.

Steg 2: Sätt i gång buljongenNär kycklingen är uppäten tar det dig ungefär tre minuter för att förbereda morgondagens middag genom att lägga skrovet i en kastrull, täcka med vatten och lägga ner lite hackade grönsaker. Morot och purjolök är klassiska buljongsmak­sättare men jag brukar hälla i vad jag råkar ha ha hemma: rättika, selleri, lök, lite gammal blast och skal från middagen. Koka sedan upp buljongen, sänk värmen och låt puttra i ett par timmar. Innan du går och lägger dig: stäng av värmen, sätt på ett lock och låt stå framme över natten. Morgonen efter silar du bara av skräpet och sätter in buljongbasen i kylen.

Steg 3: Gör soppaTillbringa arbetsdagen med att fundera vad du ska göra med skatten som står och skvalpar i kylen där hemma. Nu har du nämligen en helt underbar bas att använda till en massa goda grejer – från klassisk svensk grönsakssoppa till japansk ramen. Buljongen brukar jag smaksätta och krydda upp allt efter vilken soppa jag blir sugen på. Med salt, lagerblad och kryddpeppar om jag ska göra något nordiskt, med soja, konbu och katsoubushi om det blir något japanskt.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro