ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jonas Crambys nybörjarguide till kökets viktigaste redskap – kniven

Jonas Cramby · 16 Mar 2019
Uppdaterad 16 Mar 2019
Jonas Cramby ger sina bästa kniv-tips.

Jonas Cramby ger sina bästa kniv-tips. Foto: Linus Sundahl Djerf/TT


Kniven är kanske det viktigaste redskapet i hela köket. Här är Jonas Crambys guide till hur du hittar rätt kniv – och tar hand om den.

klar

Artikellänk är kopierad

Det enskilt största steg du kan ta för såväl miljö och hälsa som ekonomi och vardagsmoff är att sluta med halvfabrikat och snabbmat och börja laga mer mat själv. Att laga mat hemma kräver inga stora investeringar, det mesta har du nog redan, men en bra kökskniv kommer man inte undan.

Har du en gammal ärvd 70-talskniv med diskmaskinblekt trähandtag som man måste såga sig igenom tomaterna med är det kanske dags att köpa ny.

Så här går du till väga.

1 Välj rätt kniv

Nittio procent av allt arbete i köket kommer du att göra med en cirka 20 till 25 centimeter lång kockkniv så börja med att investerai en sådan. De flesta brukar efter ett tag också köpa en brödkniv, sedan en skalkniv för att efter tag också skaffa en bra grönsakskniv.

De två vanligaste typer av knivar man har att välja mellan är, något generaliserat, rostfria massproducerade knivar eller handsmidda i kolstål.

De massproducerade knivarna är för många det förnuftiga valet eftersom dessa knivar är lätta att hitta i köksaffärer och på nätet, de är praktiska, rostfria och tappar inte skärpan lika lätt som en i kolstål. Det kan skickas iväg på maskinslipning och tål tuffa tag i köket. Dock kan de aldrig bli riktigt lika vassa som en handgjord kniv i kolstål. Att ha en handgjord kniv i kolstål, vanligtvis från Japan, kräver dock viss skötsel.

De rostar om man inte handdiskar och torkar av dem direkt efter användning. Det hårda stålet gör att de kan bli ruskigt vassa men också att det lättare går flisor och de börslipas för hand. De är dock mer än bara ett verktyg, det är en bit brukskonst.

Har man en gång använt en känns andra knivar själlösa i jämförelse.

2. Håll kniven vass

Att köpa en dyr kniv och kasta den i besticklådan är som att köpa en hund och förvara den i källaren. Nej, man måste ta hand om sin kniv. Det är ju lättare att se till att den inte blir slö än att slipa den hela tiden. Så förvara den på en magnetlist eller i ett knivställ. Diska den för hand efter direkt efter användning och använd skärbräda.

Köp gärna ett bryne som du håller kniven vass med mellan slipningarna – eller dra regelbundet kniven mot ett tidningspapper, till exempel Metro, så att den tunnaste mikroeggen rätas upp. Hur noggrann du än är måste du dock slipa sin kniv regelbundet, minst en gång om året.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro