ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jonas Paulsson: Det lagas för mycket kött i tv, SVT

Metro · 11 Mar 2015
Uppdaterad 11 Mar 2015

Foto: Privat


klar

Artikellänk är kopierad

Kött är vår tids största miljöbov. Samtidigt är allt fler svenskar intresserade av en helvegetarisk kost. Därför är det hög tid att Sveriges Television startar ett veganskt matlagningsprogram, skriver Jonas Paulsson, initiativtagare till Köttfri måndag.

SVT har bäst förutsättningar att bli först med ett veganskt matlagningsprogram eftersom SVT inte är ekonomiskt beroende av kött- och mjölkreklam som de kommersiella kanalerna.

Kommersiella tv-kanalers matprogram bygger på reklamsamarbeten. Nu gör exempelvis TV4 tillsammans med Arla matlagningsprogrammet Vardagspuls, med Kristin Kaspersen och Agneta Sjödin, som marknadsför mejeriprodukter som en del av en hälsosam kost. Detta trots att Livsmedelsverket varnar för att mättat fett ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom. Och Tina Nordström, som varit ambassadör för Svenskt kött, syns ofta laga kötträtter i TV4.

Tyvärr råder en köttnorm även på SVT, även om Paul Svensson ofta passar på att göra reklam för vegetarisk mat i Gomorron Sverige. Förra våren sa programbeställaren Peter Nyrén att SVT saknar planer på ett vegetariskt matlagningsprogram eftersom SVT vill engagera många med sina program.

Men i SVT:s uppdrag ingår att erbjuda ett brett programutbud. Dessutom är fyra procent av svenskarna veganer och var fjärde svensk planerar att äta mer vegetariskt i framtiden. Men SVT har inte ett enda helvegetariskt matlagningsprogram för denna stora tittargrupp. Det är orättvist och exkluderande.

SVT:s utbud ska präglas av demokratiska och humanistiska värden med folkbildningsambitioner. Livsmedelsverket har nyligen offentliggjort sitt förslag till råd om hållbara kostvanor ur ett miljö- och hälsoperspektiv, som nu ligger ute på remiss. Livsmedelsverket vill begränsa mjölkdrickandet och ställer sig bakom Världscancerfondens kostråd som särskilt varnar för rött kött och processade charkvaror.

SVT ska även spegla hela landet. Nya nyttiga och miljövänliga helvegetariska matvaror sköljer som en störtflod in på butikshyllorna runt hela vårt land och ersätter kött- och mejeriprodukter. Dessutom ska SVT:s verksamhet bedrivas självständigt i förhållande till politiska, kommersiella och andra intressen i samhället. EU:s köttlobby spenderar enorma summor på reklam för att upprätthålla den köttnorm som finns i Europa i allmänhet och på SVT i synnerhet.

FN, som skapades 1945 för att vara en global fredsskapande motvikt mot nationella och kommersiella särintressen, slår fast att kött är vår tids stora miljöbov. I rapporten Livestock’s Long Shadow skriver FN att djurhållningen är en av topp tre faktorer vad gäller markförstörelse, skogsskövling, vattenförorening, vattenbrist och förlorad biologisk mångfald. FN hävdar att djurhållningen är en av de två eller tre största bidragande faktorerna till våra mest allvarliga miljöproblem, på varje skala från den lokala till den globala.

Fakta är att alla betydande miljö- och hälsoorganisationer i Sverige och i världen är eniga om att vi måste röra oss i riktning mot en vegetarisk kost. Tiden är därför mer än mogen för ett växtbaserat matlagningsprogram i SVT. Detta för veganernas skull, för miljöns, folkhälsans och djurens skull, vilka kallblodigt dödas för att tillfredsställa våra smaklökar.

Jonas Paulsson

Initiativtagare till Köttfri måndag

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro