ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jonas Sjöstedt deltog i möten hos grupp med terrorkopplingar

Björn Sjö · 7 Sep 2018
Uppdaterad 7 Sep 2018
Jonas Sjöstedt förekommer på Facebook-bilder hos en grupp i Skåne som anklagas för kopplingar till DFLP i Palestina.

Jonas Sjöstedt förekommer på Facebook-bilder hos en grupp i Skåne som anklagas för kopplingar till DFLP i Palestina. Foto: Lotte Fernvall/IBL


Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt kritiseras för sitt möte med organisationen Grupp 194, som har kopplingar till DFLP, en militant grupp i Palestina. Partiet förnekar formellt samarbete med gruppen.

klar

Artikellänk är kopierad

På Facebook visar bilder hur Vänsterpartiet och Grupp 194 har gemensamma aktiviteter, skriver Expressen.

Gruppen finns i Malmö och Landskrona. Dess ordförande är Said Hadrous, som står på plats nummer sju på Vänsterpartiets riksdagslista för västra Skåne.

Antisemitiska bilder

Enligt tidningen Världen Idag sprider Grupp 194 terrorhyllande och antisemitiska bilder. En har föreställt en karikatyr av en judisk man som skär upp ett barn på en tallrik med ett glas blod intill.

Gruppen stödjer organisationen DFLP, Demokratiska fronten för Palestinas befrielse.

Den tidigare terrorklassade organisationen är mest känd för en massaker i Israel 1974, då 21 judiska skolungdomar sköts ihjäl. DFLP har också kritiserats för att 2014 deltagit i raketbeskjutningar mot civila mål i Israel.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt förekommer på flera av de bilder som Grupp 194 sprider på Facebook, enligt Expressens genomgång.

Han har deltagit på möten 2012, som nybliven partiledare, och 2014.

LÄS MER: Var femte student tänker rösta på Vänsterpartiet

Terrorforskare kritisk

Terrorforskaren Magnus Ranstorp tycker att Vänsterpartiet borde kapa banden med organisationer som Grupp 194.

– Det intressanta med Grupp 194 är att det finns kopplingar till DFLP. Redan på deras hemsida ser man att de för en väpnad kamp. De vill hävda att de är för en samexistens men det tar inte lång stund att se att tvåstatslösning och fredlig samexistens är långt från det man vill ha, säger Magnus Ranstorp till Expressen. Han är också kritisk till att Malmö beviljat Grupp 194 kommunalt bidrag.

Vänsterpartiets stöd till organisationen han också som problematiskt.

– Det handlar om en romantisering av terrorism som går tillbaka till 70- och 80-talen. Detta är 68-vänsterns ständiga skugga som vilar över konflikten och där man hellre vänder sig till en sida istället för att se objektivt på hela konflikten.

Inget formellt samarbete

Jonas Sjöstedt hänvisar genom sin pressekreterare till partiavdelningen i Skåne.

Emma Eliasson Åström, politisk sekreterare hos V i Skåne, säger i ett skriftligt uttalande till Expressen om kopplingarna till Grupp 194 och DFLP:

– Vi i Vänsterpartiet har inget formellt samarbete med Grupp 194, men det finns medlemmar i Grupp 194 som också är engagerade i Vänsterpartiet. Det vi har gemensamt är våra ställningstaganden för ett fritt Palestina och mot antisemitism. Vänsterpartiet Skåne har inga band till DFLP.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Sjö
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro