ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jonas Sjöstedt: "Det räcker inte med att vinsterna ska bort"

Frida Sundkvist · 4 Jul 2013
Uppdaterad 4 Jul 2013

I dag är Vänsterpartiets dag i Visby. Partiledaren Jonas Sjöstedt satsar på jobben och fokuserar hårt på partiets nej till vinster i välfärden.

klar

Artikellänk är kopierad

Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt i täten för partiets förstamajdemonstration i Göteborg.
Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt i täten för partiets förstamajdemonstration i Göteborg.Foto: Adam Ihse

I begynnelsen var Vänsterpartiet ensamt i frågan om nej till vinster i den svenska välfärden. Men sedan dess har det tack vare opinionsundersökningar blivit tydligt var det svenska folket står i frågan. Miljöpartiets kongress har röstat nej till privata vinster i välfärden och inom Socialdemokraterna blev det en form av kompromiss. 

Känns det ensamt i den här frågan?

– När vi började kändes det lite ensamt. Men nu känner jag att vi har ett enormt stöd. Jag upplever att vi har vunnit mycket av den här debatten och att vi nu har möjlighet att förändra, förutsatt att vi får en ny majoritet i riksdagen efter valet. 

Jonas Sjöstedt säger att det är helt orimligt att riskkapitalbolag först plockar ut vinster ur en verksamhet, och sen inte kan hantera situationen så att företaget går i konkurs. Han använder JB-koncernen som sitt talande exempel, en skolkoncern som gick i konkurs under försommaren. 

– Vi har tänkt att göra det här till en stor fråga, att få bort de privata vinsterna. Men det är viktigt med valmöjligheter utan vinstintressen. Man behöver inte ha de här riskkapitalisterna, säger Sjöstedt.

Men även det offentliga har brister. Det räcker inte med att säga att vinsterna ska bort. Vi måste också se till att de offentliga skolorna är bra. 

Vänsterpartiet säger också nej till en rödgrön allians inför riksdagsvalet nästa år. De går till val på sin egen politik. 

– Vi tänker inte göra om misstaget från 2010 med en massa överenskommelser. Vi är tydliga med vilken regering vi vill se. Vi vill ha en rödgrön regering där vi ingår. Vi är beredda och sugna på att sitta i regeringsställning, säger han. 

Frågan är om Vänsterpartiet faktiskt får hänga med Socialdemokraterna och Miljöpartiet vid ett eventuellt maktskifte nästa år. 

– Man vet vad man får när man röstar på Vänsterpartiet. Jan Björklund kommer inte insmygande via någon sidodörr, säger Sjöstedt. 

Ett annat ämne som Jonas Sjöstedt vill lyfta i Visbys Almedalen är feminism och hur vi formas till de vi är.

– Om makten verkligen ändras, om kvinnor och män börjar tjäna lika mycket pengar och ta lika mycket ansvar hemma, då kommer också förväntningarna att ändras. Och även bilden av man och kvinna kommer ändras, säger han. 

Vänsterpartiet vill ha individualiserad föräldraförsäkring. Föräldrarna ska dela på tiden hemma med sitt barn. 

– De länder som börjar reglera föräldraförsäkringen börjar också få resultat, säger han. 

– Island ligger före oss och de har fler pappamånader. Det lyckas också bäst. Det handlar om att våga ta beslutet för en mer jämlik föräldraförsäkring.

Ett tredje ämne som är viktigt för Vänsterpartiet är klimatfrågan. I stället för skattesänkningar vill Jonas Sjöstedt se investeringar som ger jobb och minskar utsläppen. 

– Vi vill bygga nya miljövänliga hyresrätter och satsa på järnvägen. Vi ska avveckla kärnkraften och precis som i Tyskland satsa på sol, vind och bioenergi. Det skapar många jobb och ger en helt förnybar energiproduktion. 

– Tyskland har haft en enorm investering i sol och vind, ofta privatpersoner som kanske har på ladugårdstaket eller företag som vill ha solpaneler. De slår produktionsrekord efter produktionsrekord, förklarar Sjöstedt. 

I början skulle ett stöd behövas, men eftersom soltekniken är så billig så blir det ingen stor utgift för staten. Om privatpersoner får sälja sitt elöverskott till nätet utan kostnad, skulle det enligt Vänsterpartiets partiledare bli en helt annan situation. 

Han tror på en tuff, men också jämn valrörelse nästa år. 

Vem hoppas ni ta röster från?

– Egentligen alla, men i vid mening dem som ser sig som vänster.

klar

Artikellänk är kopierad

Frida Sundkvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro