ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jonas Sjöstedt: Sverige håller på att dra isär

David Peterson · 16 Jun 2018
Uppdaterad 11 Jun 2019

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt fokuserade på klassfrågor i sitt Järvatal och varnade för en M-ledd regering. "Kombinationen av Moderaternas iskalla klasspolitik och Sverigedemokraternas råa rasism, det är det sista som jag vill ska drabba det här i grunden fina landet", sa Sjöstedt i talet.

klar

Artikellänk är kopierad

– Om det skulle gå riktigt illa så blir Ulf Kristersson nästa statsminister. En statsminister som kommer vara beroende av Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson för varje viktigt beslut han ska ta. Den kombinationen av Moderaternas iskalla klasspolitik och Sverigedemokraternas råa rasism, det är det sista som jag vill ska drabba det här i grunden fina landet, sa Jonas Sjöstedt i talet.

Lovar sänka hyror med 30 procent

Bostad och stadsmiljö var lördagens tema på Järvavecka och Sjöstedt passade på med att lansera ett nytt bostadspolitiskt förslag. Vänsterpartiet lovar att driva på för att de kommunala bostadsbolagen ska sänka hyrorna i nybyggda hyresrätter med 30 procent under en tioårsperiod.

– Det innebär inte bara vi kan bygga mer utan också att vi kan få ned hyrorna så att människor med normala och låga inkomster får råd att flytta in i det som är nyproducerat, säger V-ledaren.

”Sverige håller på att dra isär”

Inför talet fick Jonas Sjöstedt svara på frågor som Metro samlat in från Järvaveckans besökare.

Fråga från Anna, 27 år: Vad är det största problemet i Järva?

– Det är ojämlikheten i Sverige och då är en del statsdelar dominerade av att det är låga inkomster, trångboddhet, lite sämre skolresultat och ofta mindre social service. Det är en spegel av att Sverige har blivit allt mer ojämlikt. I andra änden av stan kan det stå fem nya bilar på garageuppfarten och man har inomhuspool. Sverige håller på att dra isär. Det är det man märker i Järva men också i Danderyd.

Är det skillnad på glesbygdsområden, som har liknande problem, och Järva?

– Det klart att det finns praktiska skillnader men i grunden handlar det om samma sak. Det är områden som har försummats av politiken, där inkomsterna ofta är lägre och där marknaden inte fixar service. När städer växer tänker jag att vi ska bygga mycket mer blandat. Vi ska bo mer blandat och människor ska möta varandra mer.

Fråga från Johan, 38 år: Varför får inte skolan statlig huvudman?

– Skolan är väldigt olika bra i dag och det beror både på vinstintresse och på att kommunerna satsar olika mycket. Vi vill att staten ska ta över men de stora partierna vill inte det än. Men ska man ha en jämlik och likvärdig skola då krävs det att staten tar ansvar för det.

Fråga från AX: Varför lyfter inte Vänsterpartiet?

– Vi gör ju det. Vi fick 9,8 i går så nu kommer det. Det känns bra men det är roligare om det är valresultatet än en opinionsmätning.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro