ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jonatan Hermansson och Elin Ylvasdotter: Värre att förstöra någons liv än att dela en Beckfilm

Metro · 19 Mar 2015
Uppdaterad 18 Mar 2015

Foto: Privat/Klas-Herman Lundgren


klar

Artikellänk är kopierad

Den som lägger ut en smygfilmad nakenvideo av sitt ex på nätet kommer undan med 76 000 i skadestånd. För den som fildelar en Beckfilm blir kostnaden i stället 4,3 miljoner. Det anses alltså värre att kränka upphovsrätten än att kränka en ung kvinnas självkänsla, skriver Jonatan Hermansson och Elin Ylvasdotter.

Att dela en film på nätet kan resultera i skadestånd. Det visar två domar i Högsta domstolen. Den ena filmen lades upp på en porrsida, av en man som smygfilmat en kvinna när de hade sex. Den andra filmen var Beckfilmen ”Levande begravd” och lades upp på en fildelningssajt. Det första fallet utgjorde – enligt Högsta domstolen – en allvarlig kränkning av kvinnans anseende och självkänsla samt hennes privatliv. Det andra fallet utgjorde en kränkning av upphovsrätten, enligt samma domstol.

I båda fallen utdömdes skadestånd. Vad ansåg då rätten vara en rimlig nivå på skadestånd i dessa fall? Väldigt olika, visar det sig. I det första fallet dömdes den åtalade att betala 76 000 kronor – i det andra fallet 4,3 miljoner kronor. Det kostar alltså 57 gånger mer att dela en Beckfilm än att kränka en kvinnas anseende, självkänsla och privatliv.

Innan Högsta domstolen fattade sitt beslut hade fallet behandlats i både tingsrätt och hovrätt. Tingsrätten hade först dömt ut 136 000 kronor för grovt förtal. Hovrätten sänkte sedan beloppet kraftigt, och ansåg att 31 000 kronor hade räckt. Hovrätten vilade sitt beslut på att det är mer socialt accepterat att dela med sig av sitt sexliv på nätet idag än tidigare. Vad kvinnan kände inför detta tycks inte ha varit hovrättens huvudfokus. Högsta domstolen höjde lyckligtvis beloppet – men 76 000 kronor är ändå långt mindre än vad tingsrätten först dömt mannen att betala.

En jurist skulle säkert påpeka att detta är två olika typer av brott. Visst är det så. Straff och skadestånd ska fylla många olika syften. De ska verka avskräckande och de ska kompensera för uppkommen skada. En viktig aspekt som inte ska glömmas bort är dock att de också är bärare av samhällets värderingar. Skadeståndens storlek vittnar om samhällets syn på den uppkomna skadan. För ett brottsoffer är det inte alltid skadeståndet i sig som är det viktiga – utan upprättelsen som skadeståndet står för. Kränkningen får ett pris.

Att jämföra skadestånd mellan olika typer av brott säger något om hur samhället värderar de olika brotten och de uppkomna skadorna. De två fallen med de delade filmerna visar på den patriarkal könsmaktsordning som genomsyrar hela vårt samhälle – inklusive vårt rättsväsende. Precis som många andra fall då män begått brott mot kvinnor misslyckas samhället med att tydligt markera mot brotten. Kränkningar av kvinnor är ingen ny företeelse, men nätet möjliggör en spridning av kränkningen. Hämndporr är ett växande problem som nästan uteslutande används som maktmedel av män mot kvinnor.

Dela en film – skadestånd 76 000 kr. Dela en film – skadestånd 4,3 miljoner kr. En allvarlig kränkning av en kvinnas anseende och självkänsla samt hennes privatliv. En kränkning av upphovsrätten och förlorade intäkter för ett filmbolag. Två filmer, två skadestånd – en vittnesbörd. En vittnesbörd om ett samhälle som är i akut behov av att ompröva vilken film som ska kosta mest att dela.

Jonatan Hermansson

Elin Ylvasdotter

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro