ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jonna, 26, fick graviditetsdepression: Allt kändes omöjligt

· 19 Okt 2016
Uppdaterad 24 Okt 2016
När Jonna Illanvuori var gravid med sitt första barn drabbades hon av graviditetsdepression.

När Jonna Illanvuori var gravid med sitt första barn drabbades hon av graviditetsdepression. Foto: Alamy/Privat


Glädjen var stor när 26-åriga Jonna Illanvuori förra sommaren fick reda på att hon var gravid i vecka 6. Men några veckor senare förändrades allt – hon drabbades av graviditetsdepression. Barnet kändes som en inkräktare i min kropp”, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonna Illanvuori och hennes sambo planerade att skaffa barn och välkomnade därför det positiva beskedet om att hon var gravid. Kort därpå fick Jonna graviditetssymptom så som ömma bröst och svullen mage. Efter ytterligare någon vecka kom illamåendet, men någonstans där fick Jonna helt andra känslor inför sin graviditet.

– Plötsligt började jag, kanske på grund av illamåendet, att hata min graviditet. Jag blev deppig och kände mig irriterad, grät varje dag och kände mig ensam, olycklig och värdelös, säger hon.

Jonna fick destruktiva tankar och funderade mycket på de livsval hon hade gjort, speciellt beslutet att skaffa barn. När hon var i vecka 13 delade hon med sig av sin ångest inför sin sambo, och sa att hon funderade på att göra abort.

LÄS MER
Ekonomen: Tänk på det här när du ger ditt barn månadspeng

– Tillsammans försökte vi påminna mig om de känslor jag tidigare haft, när vi började planera och längta efter barn, berätta Jonna Illanvuori.

Hösten blev tung och inget kändes roligt. När alla gratulerade henne till graviditeten spelade hon med och låtsades vara glad.

– Allt kändes omöjligt. Jag kunde inte se någon glädje i framtiden, trots att det var ett barn på väg. Jag hade aldrig tidigare hört talas om att man kunde bli deprimerad på grund av en graviditet, säger hon.

Under första besöket på mödravårdscentralen, tolv veckor in i graviditeten, frågade barnmorskan hur Jonna mådde.

– Jag började gråta hejdlöst, jag mådde ju inte alls bra. Jag öppnade upp mig och försökte förklara min rädsla över att inte känna glädje över barnet.

LÄS MER
Anna, 32, blev deprimerad som tonåring – fick diagnos efter flera år

Hon blev uppmanad att ta kontakt med en kurator. Efter ett antal vändor på vårdcentralen kom hon i kontakt med en samtalsterapeut.

– Med hennes hjälp kunde jag faktiskt njuta av den sista tiden som gravid.

I dag är Jonna mammaledig med sin son och hon berättar att både hon och hela familjen mår bra.

– Jag är lycklig och glad för det mesta och känner mig som mitt gamla, lättsinta jag. Min son betyder allt för mig, säger Jonna Illanvuori.

Många har svårt att få rätt hjälp vid graviditetsdepression

Graviditetsdepression är ett på många sätt outforskat område och de drabbade kan många gånger ha svårt att få rätt hjälp. Barnpsykologen Eva Lyberg ser flera problem inom vården av de gravida kvinnorna.

Enligt Vårdguiden drabbas ungefär 10–15 procent av alla nyblivna mammor av förlossningsdepression i någon grad. När det gäller depression under graviditeten är siffrorna mer osäkra eftersom många av de drabbade inte fångas upp. Efter en förlossning scannas nämligen alla mammor av med ett hälsoformulär sex till åtta veckor senare för att fånga upp den eventuella depressionen men något liknande tillvägagångssätt finns inte under graviditeten. – Det är väldigt synd för studier visar att många av de som får förlossningsdepression har mått dåligt redan under graviditeten, säger Eva Lyberg, legitimerad psykolog och psykoterapeut.

► LÄS MER: Säg inte till mig att rycka upp mig när jag är deprimerad

Bland de kvinnor Eva Lyberg möter på sin mottagning i Stockholm märker hon ofta att de haft svårt att få hjälp för sin depression – eller att de slussats runt bland olika instanser och haft svårt att hitta rätt. – Många har varit på vårdcentraler eller BUP och kanske inte riktigt fått problemet taget på allvar eller så har de fått antidepressivt läkemedel men inga samtal med psykolog. Det är viktigt att barnmorskorna vet vart de ska skicka kvinnorna, annars har det tyvärr visat sig att de är mindre benägna att fråga om depressioner, säger Eva Lyberg.

Hon berättar att de som söker hjälp inom psykiatrin ofta inte bedöms som tillräckligt sjuka och därför prioriteras ner. Huruvida behandling med antidepressiva läkemedel är bra eller inte är också en omdiskuterad fråga. – Många kvinnor vill inte ta det under graviditeten för att det skulle kunna påverka barnet. Men samtidigt blir barnet också påverkat om mamman mår så dåligt att hon inte kan knyta an till det för anknytningsprocessen börjar redan under graviditeten. Så jag tycker definitivt att man ska tänka igenom det ordentligt innan man helt avfärdar medicinering.

► LÄS MER: 7 saker du har rätt till som gravid

Oron under en graviditetsdepression handlar många gånger om att kvinnan inte tror att barnet kommer att få det bra hos henne. Då kan behandlingen ha som syfte att skapa goda stunder för mamman och hennes ofödda barn genom att redan på fosterstadiet prata med och sjunga för bebisen och göra tanken på barnet mer levande, uppger Eva Lyberg.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro