ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jorden till Mars på 39 dagar med ny raket

Kristoffer Rengfors · 8 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Från Jorden till Mars på 39 dagar. Så fort kan resan gå med plasmaraketer i framtiden. Världens kraftigaste raket driven på plasma har testkörts. Företaget Ad Astra har nu skrivit ett avtal med Nasa om att prova raketen VASMIR på den internationella rymdstationen år 2013. Men företaget har större planer än så. En rymdfarkost driven av plasmaraketen skulle kunna göra en resa till Mars från ett halvår till bara 39 dagar, skriver Physorg.Den raket som ska testas på den internationella rymdstationen har en effekt på 200 kilowatt, men en snabbresa till Mars skulle kräva en raket på 10 till 20 megawatt.En kortare resa till Mars skulle lösa många problem för Nasa. Bland annat utsätts astronauterna för mindre strålning om resan är kortare. Att överkomma strålningen är en av de största problemen med en bemannad resa till Mars.

För att lösa problemet med strålningen under Marsresan finns några olika hinder. Ett är att minska restiden, något som kräver bättre raketer med mindre bränsleförbrukning. Vikten för farkosten måste även ner, något som sker genom att mindre bränsle behöver medtas. Om rymdresan kan kortas kan även farkostens skrov tunnare eftersom kravet på att stoppa rymdstrålningen försvinner vid kortare restid.Fördelen med en plasmaraket är att den inte skulle behöva lika mycket bränsle som en konventionell raket. Den raket som Ad Astra planerar att testa på den internationella rymdstationen beräknas konsumera 0,3 ton bränsle per år medan de styrrakter som används i dag förbrukar 7,5 ton.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro