ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jordens största fest har börjat

TT · 4 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Karnevalen i Rio de Janeiro, kallad jordens största fest, kulminerar nu i majestätisk stil. Dansare klädda som kungar, hovfolk och stekta fasaner mönstras i sambadromen. Men en parad med "likhögar" från Förintelsen får inte vara med.De tolv stora sambaskolornas påkostade parader i Rios jättelika "sambadrom" är kulmen på karnevalen i den brasilianska tiomiljonersstaden, som lockar miljoner brasilianare och hundratusentals utländska turister.Paraderna inleddes natten till måndagen svensk tid med bland andra sambaskolan Sao Clementes överdådiga scenerier till minnet av den portugisiska kungafamiljens ankomst till Brasilien 1808 - när kungen med hela sitt hov flydde Lissabon var Rio under en kort tid för 200 år sedan kolonialmakten Portugals huvudstad.Skönhetsdrottningar, som seden bjuder iklädda gigantiska huvudplymer och inte så mycket mer, roterade på toppen av de gigantiska ekipagen. Samtidigt stämde sångare upp till trummornas dån: "Kungadömet har flyttat, mitt Rio blomstrar!"Viviane Castro, 25-årig modell och dansös, kastade sig in leken. Det är olagligt att vara naken i sambadrom-paraderna, men likt många kollegor fann hon på råd. En assistent hjälpte till att klistra dit en glitterförsedd remsa – tänk glamorös binda – mellan benen, ett "plagg" som tillsammans med högklackade skor räcker för att blidka myndigheterna.– Jag känner mig jättebekväm med att vara naken. Karneval betyder massor av glädje, och du tänker helt enkelt inte på något annat, utbrast Castro innan hon dansade iväg. Ett ekipage representerade en kunglig middag där maträtter och till och med besticken dansade runt.– Jag flög hela vägen från Australien och det här är fantastiskt, toppen! Fast man måste förstå sångerna också. Nästa gång ska jag kunna dem utantill, berättade 34-åriga Grace Kelly från Sydney, som hämtade andan efter en timmes oavbruten samba. Dag och natt

Gatufesterna, där partyfolket dricker och dansar dag och natt, är hjärtat i Rios och övriga Brasiliens karnevaler. De har pågått i en vecka eller mer, men det är den extravaganta tävlingen i sambadromen som utgör firandets officiella höjdpunkt. Tävlingen är uppdelad på två kvällar, nätterna mot måndagen respektive tisdagen svensk tid, varefter en vinnande sambaskola utses.Viradouros parad kontrasterade skarpt mot de övriga. Sambaskolan förbjöds häromdagen av en domstol att köra sin planerade uppvisning: dansare sminkade som lik från Förintelsen, ackompanjerade av en festande Adolf Hitler. Viradouro protesterade mot förbudet genom att låta tysta dansare glida fram genom sambadromen med igentejpade munnar.Stadens myndigheter beräknar att över 700 000 turister besöker Rio under karnevalen, som officiellt avslutas på onsdagen. Och i söndags kunde inte ens ett piskande regn dämpa glädjen hos alla dem som deltog i gatufesterna.Poliser syns överallt i stadens hjärta. Rio de Janeiro är en av Latinamerikas våldsammaste städer. Men våldsamheter under själva karnevalen är sällsynta.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro