ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jordnära spartips från lågkostnadsexperten

Lisa Eriksson · 2 Dec 2013
Uppdaterad 2 Dec 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Har du svårt att hålla budget? Författaren Göran NK Torin är en säker tipskälla. Han odlar egna grönsaker, sparar alla sina förpackningar och hittar prylar genom byteshandel och auktioner. Gör listor och planera Att planera sina inköp är en säker metod för att minska kostnaderna. Genom att skriva ner allt du behöver innan du går till affären hinner du tänka igenom vad som är onödigt och minskar risken för spontaninköp.


Klipp dig inte för ofta Att klippa sig någon gång i månaden kan bli dyrt. Själv går jag bara till frisören en gång om året och bär annars håret i en hästsvans, som finansministern Anders Borg. Det är oklart om hans frisyrval har med finanser att göra, men det är inte omöjligt.


Låna aldrig pengar Att låna pengar bör absolut undvikas, speciellt eftersom räntan kan bli hög. Om du måste låna, vänd dig till en kompis. Då står du i hedersskuld och slipper förhoppningsvis räntan.

Återanvänd förpackningar Tänk efter om du kan återanvända förpackningar innan du slänger dem. Mjölkförpackningar kan till exempel bli blomkrukor, och använda glasflaskor kan man ha egna drycker i.

Köp begagnat
 Innan du köper något nytt, fundera alltid över om du kan hitta det begagnat.  Second­handaffärer eller auktioner är bra alternativ (men se till att inte priserna rusar i väg!). Själv har jag varit med och startat en bytesmarknad i en lada, där personer från byn där jag bor byter begagnade saker med varandra. Byteshandel är ett bra alternativ till att köpa nytt.

Odla eget Det kan vara svårt att ha en odling som student, men potatis går exempelvis att odla hemma i en hink. Om du har möjlighet att skaffa odlingsyta så är squash ett bra exempel på en grönsak som ger stor utdelning.

klar

Artikellänk är kopierad

Lisa Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro